• Διεθνής πολιτική

    Βρετανία: Πόσο στοιχίζει η εγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε στρατιωτικές βάσεις

    • NewsRoom
    Ο Ρίσι Σούνακ, Πρωθυπουργός της Βρετανίας

    Ο Ρίσι Σούνακ, Πρωθυπουργός της Βρετανίας


    Η αμφιλεγόμενη χρήση πρώην στρατιωτικών βάσεων και μιας φορτηγίδας για τη στέγαση των αιτούντων άσυλο στη Βρετανία, που προκρίθηκε με σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων, θα στοιχίσει τελικά περισσότερα απ’ όσο αν συνέχιζαν οι άνθρωποι αυτοί να διαμένουν σε ξενοδοχεία, προειδοποίησε σήμερα ο οργανισμός που επιβλέπει τις δημόσιες δαπάνες.

    Με την εγκατάσταση των αιτούντων άσυλο στη φορτηγίδα Bibby Stockholm, στη νοτιοδυτική Αγγλία, ή στην πρώην αεροπορική βάση του Γουέδερσφιλντ, στο Έσεξ, θα απελευθερώνονταν τα ξενοδοχεία και υποτίθεται ότι το κράτος θα εξοικονομούσε περίπου 94 εκατομμύρια στερλίνες (110 εκατ. ευρώ), όπως είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση αρχικά.

    Όμως τα τέσσερα εναλλακτικά σχέδια της Ντάουνινγκ Στριτ, που θα έδιναν μια λύση σε αυτό το ευαίσθητο πολιτικά θέμα, αναμένεται ότι θα στοιχίσουν τελικά 46 εκατομμύρια στερλίνες (54 εκατ. ευρώ) περισσότερα χρήματα απ’ όσα θα δίνονταν εάν συνεχιζόταν η χρήση των ξενοδοχείων, σύμφωνα με την Εθνική Ελεγκτική Υπηρεσία (NAO).

    Μολονότι το υπουργείο Εσωτερικών έκανε «πρόοδο», απελευθερώνοντας δεκάδες ξενοδοχεία, η βιασύνη του να μεταφερθούν οι αιτούντες άσυλο σε μεγάλες υποδομές δημιούργησε «αχρείαστα έξοδα και αυξημένους κινδύνους», σημειώνει στην έκθεσή του ο διευθυντής της NAO Γκάρεθ Ντέιβις.

    Σε πρώτη φάση, το κόστος ανακαίνισης των βάσεων του Γουέδερσφιλντ και του Σκάμπτον είχε υπολογιστεί στα 5 εκατομμύρια λίρες (6 εκατ. ευρώ). Όμως εκτινάχθηκε στα 49 και στα 27 εκατομμύρια λίρες αντιστοίχως (57 και 32 εκατ. ευρώ).

    Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επέμεινε ότι το σχέδιο παραμένει «πιο επικερδές για τους φορολογούμενους» μετά την απόσβεση του κόστους εγκατάστασης και ότι ήταν «απαράδεκτο» να στεγάζονται αιτούντες άσυλο σε ξενοδοχεία.

    Περίπου 30.000 μετανάστες διέπλευσαν τη Μάγχη το 2023 με μικρές λέμβους, αριθμός μειωμένος σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, που έφτασε τους 45.000.

    Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανήγαγε σε προτεραιότητα της κυβέρνησής του την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης αφότου ανέλαβε το αξίωμα, πριν από ενάμιση χρόνο. Συνεχίζει έτσι το σχέδιο του προκατόχου του, του Μπόρις Τζόνσον, για την απέλαση των μεταναστών στη Ρουάντα, μολονότι έχει μπλοκαριστεί πολλές φορές από τη δικαιοσύνη.

    Διαβάστε επίσης:

    Χαρίτσης: Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής για τα Τέμπη – Ο πρωθυπουργός επιλέγει να κρυφτεί

    Όλαφ Σολτς: Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει την στήριξη στην Ουκρανία

    Servicers: Προθεσμία μέχρι 31/3 για τις ψηφιακές πλατφόρμες ενημέρωσης των δανειοληπτών



    ΣΧΟΛΙΑ