• Διεθνής πολιτική

  «Βόμβα» στο Ισραήλ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώνει νόμο-κλειδί της δικαστικής μεταρρύθμισης του Νετανιάχου

  • NewsRoom
  Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου

  Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου


  Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ακύρωσε νόμο-κλειδί της δικαστικής μεταρρύθμισης μέσω της οποίας η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου επεδίωξε να περιορίσει τις εξουσίες του ανωτάτου δικαστικού οργάνου προκαλώντας πολύμηνο κύμα διαμαρτυριών.

  Οκτώ από τους δεκαπέντε δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου ψήφισαν υπέρ της ακύρωσης της ρύθμισης που αφαιρούσε από το Δικαστήριο την αρμοδιότητα να κρίνει επί του «εύλογου χαρακτήρα» των αποφάσεων της ισραηλινής κυβέρνησης και της Κνεσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου, και κατ’ επέκταση να τις ακυρώνει.

  Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ Γιαρίβ Λεβίν κατηγόρησε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ότι «καταλαμβάνει όλες τις εξουσίες», μετά την ακύρωση του νόμου.

  «Στην πράξη, οι δικαστές ( του Ανωτάτου Δικαστηρίου) παίρνουν στα χέρια του, με την απόφαση αυτή, όλες τις εξουσίες οι οποίες, σε ένα δημοκρατικό καθεστώς, μοιράζονται κατά; ισορροπημένο τρόπο ανάμεσα σε τρεις εξουσίες», την εκτελεστική, την νομοθετική και την δικαστική, έγραψε στο Telegram ο υπουργός επικρίνοντας την δημοσίευση της απόφασης αυτής «εν μέσω πολέμου (στην Λωρίδα της Γάζας) , σε αντίθεση με την ενότητα που είναι αναγκαία αυτές τις μέρες για την επιτυχία των μαχητών μας στο μέτωπο».

  Την «ενότητα» επικαλείται και το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου για να επικρίνει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

  Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι αντίθετη με την βούληση του λαού για ενότητα, ειδικά εν καιρώ πολέμου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λικούντ.

  Διαβάστε επίσης

  Ισραηλινός στρατός: Ο πόλεμος στη Γάζα θα συνεχιστεί καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2024

  Ισραήλ: Και ο ακροδεξιός υπ. Ασφάλειας υπέρ της εκδίωξης των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας

  Ισραήλ: Η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια για κατά 25 μ.β.  ΣΧΟΛΙΑ