Διεθνής πολιτική

Τζόρτζια Μελόνι: Στηρίζουμε το ειρηνευτικό σχέδιο Ζελένσκι

  • NewsRoom

Από την συνάντηση των δύο ηγετών στην Ρώμη στις 13/5/23 (twitter.com/GiorgiaMeloni)


“Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τη στήριξή μας, και στρατιωτικής φύσεως, ώστε η Ουκρανία να φτάσει στη διαπραγμάτευση έχουσα εξασφαλίσει μια ισχυρή θέση. Είναι σημαντικό, διότι δεν μπορεί να φτάσει στην ειρήνη υιοθετώντας ηττοπαθή θέση”, τόνισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, μετά τη συνάντησή της με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Ρώμη, στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στη Ρωσία “να σταματήσει τα στρατεύματά της”. “Η στάση μας είναι σαφέστατη. Στηρίζουμε τους συμμάχους μας και τον ουκρανικό λαό, ο ρυθμός που απέκτησαν οι σχέσεις μας, το αποδεικνύει” δήλωσε, επίσης, η Μελόνι.

“Στοιχηματίζουμε στη νίκη σας και στηρίζουμε την ειρήνη, υπό τον όρο να πρόκειται για μια δίκαιη ειρήνη. Στηρίζουμε το ειρηνευτικό σχέδιο σε δέκα σημεία που έχει παρουσιάσει ο πρόεδρος Ζελένσκι” ολοκλήρωσε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από τη μεριά του, ευχαρίστησε την κυβέρνηση Μελόνι και την Ιταλία “για το ότι προσέφεραν καταφύγιο στους Ουκρανούς πολίτες” και πρόσθεσε ότι “η χώρα του θα είναι ασφαλής, όταν δεν θα υπάρχει ούτε μια βόμβα η οποία να προκαλεί καταστροφές”.

“Η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα σημαντική για μας. Θα σεβαστούμε όλες τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, για να ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι, τέλος, κατήγγειλε ότι διακόσιες χιλιάδες ανήλικα παιδιά έχουν μεταφερθεί μακριά από την Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις και ολοκλήρωσε υπογραμμίζοντας ότι “μέσα σε επτά ώρες, από τα περασμένα μεσάνυχτα, ο στρατός της χώρας του κατέρριψε δεκαεπτά ιρανικά drone, τα οποία χρησιμοποιούνται για την καταστροφή των ουκρανικών υποδομών”.

Αργότερα, ο Ουκρανός πρόεδρος έφτασε στο Βατικανό, όπου είχε συνάντηση με τον πάπα Φραγκίσκο.

Μετά από τις σημερινές συναντήσεις του, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σε εκπομπή της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai.

Στήριξη και από το Βατικανό

«Το ειρηνευτικό μας σχέδιο σε δέκα σημεία στηρίζεται από την Ιταλία, το Βατικανό και πολλά άλλα κράτη, στα οποία θέλουμε να προστεθούν και άλλα. Σήμερα μιλήσαμε για συγκεκριμένα θέματα, όπως την ανάγκη να επιστρέψουν τα χιλιάδες παιδιά μας που έχουν εκτοπισθεί στην Ρωσία. Ζήτησα να ασκηθεί πίεση στην Μόσχα, και για το ζωτικό αυτό θέμα», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί και εγκληματίες στον πόλεμο αυτό, οι οποίοι, αν επιστρέψουν στην χώρα τους, θα εκτελεστούν. Ο Πούτιν χάνει και οι στρατιώτες του έχουν προβληματικό ηθικό. Το ότι ο Πούτιν είναι σε δύσκολη θέση, μας φέρνει πιο κοντά στην ειρήνη», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ερωτηθείς σχετικά, δεν θέλησε να αναφερθεί στο πότε, ακριβώς, πρόκειται να αρχίσει η μαζική, ουκρανική αντεπίθεση. «Ετοιμαζόμαστε, αλλά δεν μπορώ να αποκαλύψω κάτι περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ζελένσκι προέβλεψε, δε, ότι «η Ευρώπη πρέπει να ξέρει ότι αν ηττηθεί η Ουκρανία, μετά θα έρθει η σειρά της Μολδαβίας και στην συνέχεια εκείνη των Χωρών της Βαλτικής, οι οποίες είναι μέλη του ΝΑΤΟ».

«Αν ο Πούτιν επιτεθεί στρατιωτικά στις Χώρες της Βαλτικής θα πρέπει να στείλετε τα παιδιά σας να πολεμήσουν. Είναι προτιμότερο να στηρίξετε σήμερα την Ουκρανία, παρά να αναγκαστούν, στο μέλλον, να πολεμήσουν τα παιδιά σας» είπε χαρακτηριστικά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στην συνέντευξή του στην τηλεόραση της Rai, τέλος, θέλησε να ευχαριστήσει την ιταλική κυβέρνηση για την στήριξη που παρέχει στην χώρα του, μαζί με την Γαλλία, με την προμήθεια του αντιπυραυλικού συστήματος Samp-T, αλλά και σε ό,τι αφορά την πορεία της για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: 

Γερμανία: Αυστηρά μέτρα ασφαλείας λόγω επίσκεψης Ζελένσκι

Ρωσία: Kατηγορεί το Κίεβο για επίθεση σε «μη στρατιωτικούς στόχους»ΣΧΟΛΙΑ