• Διεθνής πολιτική

    Τζορτζ Σόρος: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ίσως είναι η αρχή του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου

    • NewsRoom
    Τζορτζ Σόρος

    Τζορτζ Σόρος


    Τους φόβους του για το μέλλον του κόσμου μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξέφρασε από το Παγκόσμιο Φόρουμ του Νταβός ο Τζορτζ Σόρος.

    Σύμφωνα με τον Σόρος, η ρωσική εισβολή θα μπορούσε να σημάνει την αρχή του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου, οδηγώντας ακόμα και σε αφανισμό τον σημερινό πολιτισμό.

    Ως μόνη λύση, ο Τζορτζ Σόρος θεωρεί  πως  θα ήταν μια ήττα της Ρωσίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν και μάλιστα το συντομότερο δυνατό.

    Ο 91χρονος Σόρος βλέπει πάντως τα γεγονότα στην Ουκρανία σαν μέρος της ευρύτερης σύγκρουσης ανάμεσα στις ανοιχτές κοινωνίες, όπως αυτές της Δύσης και τις κλειστές, όπως  η Ρωσία και η Κίνα, στις οποίες το άτομο υποτάσσεται στο κράτος. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι τελευταίες να βρίσκονται σε φάση ανόδου, ενώ οι ανοικτές κοινωνίες βρίσκονται υπό πολιορκία.

    «Η Ρωσία και η Κίνα είναι οι μεγαλύτερες απειλές στην ανοιχτή κοινωνία», ανέφερε.

    Ο διάσημος επενδυτής θεωρεί πως ο Πούτιν έχει καταλάβει πλέον πως η εισβολή του ήταν λάθος, ενώ  θεωρεί πως ο Ρώσος πρόεδρος είναι πλέον έτοιμος να διαπραγματευτεί εκεχειρία. Ωστόσο ακόμη και η εκεχειρία θα είναι μη διατηρήσιμη, καθώς πλέον κανείς δεν  μπορεί να εμπιστευτεί τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος πριν την εισβολή διαβεβαίωνε πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αυτή.

    «Όσο πιο αδύναμος γίνεται, τόσο πιο απρόβλεπτος γίνεται», ανέφερε ο Σόρος, ενώ δήλωσε πως η Ουκρανία μπορεί να το παλέψει.

    Σε ό,τι αφορά την ΕΕ και τη ροή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ο Σόρος υποστήριξε πως η Ευρώπη θα έπρεπε να το είχε αντιληφθεί αυτό. «Η κίνηση της Ρωσίας πραγματικά ‘πονά’» την Ευρώπη», ανέφερε.

    Τέλος, υποστήριξε πως το Πεκίνο χρησιμοποιεί τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη για να συλλέξει δεδομένα για τις ζωές των πολιτών, με έναν άκρως επιθετικό τρόπο, ενώ επέκρινε την πολιτική μηδενικής ανοχής κατά της Covid-19 από την Κίνα, λέγοντας ότι όχι απλά απέτυχε, αλλά και έφερε την Σαγκάη στα πρόθυρα εξέγερσης.  Μάλιστα, υποστήριξε πως αυτή η λάθος κίνηση του Σι Τζινπίνγκ μπορεί να του κοστίσει την τρίτη θητεία που τόσο επιθυμεί.



    ΣΧΟΛΙΑ