• Διεθνής πολιτική

    Τζόνσον: Μπορεί να ψηφιστεί φέτος ο νόμος για το εμπόριο στη Β. Ιρλανδία

    Μπόρις Τζόνσον

    Μπόρις Τζόνσον


    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι το Κοινοβούλιο μπορεί να περάσει νομοθεσία φέτος για να ακυρώσει κάποιους από τους κανόνες για το μετά το Brexit εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία, εμμένοντας στα σχέδια που έχουν εξοργίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση, που θα ανατρέψει μέρος της συμφωνίας διαζυγίου του Brexit που συνήφθη το 2020, λέγοντας ότι «δεν είναι αυτός ο τρόπος για να βρούμε βιώσιμες λύσεις».

    Η νομοθεσία, που θα αντικαταστήσει μονομερώς τμήματα της διμερούς συμφωνίας –γνωστής ως πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας– αναμένεται να σταλεί πίσω στην κάτω βουλή του Κοινοβουλίου για δεύτερη ανάγνωση.

    Ο Τζόνσον λέει ότι η νέα νομοθεσία θα επιφέρει «σχετικά ασήμαντες» αλλαγές στο πρωτόκολλο για να διευκολυνθεί το εμπόριο εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά η ΕΕ έχει εκκινήσει νομικές διαδικασίες σε βάρος της Βρετανίας σχετικά με αυτό.

    Ερωτηθείς εάν οι αλλαγές μπορούν να εφαρμοστούν φέτος, ο Τζόνσον δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Ναι, νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε πολύ γρήγορα, εάν το θέλει το κοινοβούλιο».

    Αλλά ο Κόβενι επανέλαβε την κριτική του ότι η νομοθεσία του θα εντείνει απλά την αβεβαιότητα στη Βόρεια Ιρλανδία. «Είμαι βαθιά απογοητευμένος που η βρετανική κυβέρνηση συνεχίζει τη μη νόμιμη, μονομερή προσέγγιση για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας», ανέφερε σε ανακοίνωση.

    Χθες, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε ότι η προτεραιότητα του Λονδίνου είναι να προστατεύσει την ειρηνευτική συμφωνία του 1998 που η Ιρλανδία, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν δηλώσει ότι μπορεί να κινδυνεύσει εάν αντικατασταθούν τμήματα του πρωτοκόλλου.

    «Η νομοθεσία αυτή θα διορθώσει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το πρωτόκολλο, διασφαλίζοντας ότι τα εμπορεύματα μπορούν να μεταφέρονται ελεύθερα εντός του Ηνωμένου Βασιλείου… προστατεύοντας παράλληλα την ενιαία αγορά της ΕΕ», ανέφερε η Τρας σε ανακοίνωσή της χθες. «Μια διαπραγματευθείσα λύση ήταν και παραμένει αυτό που προτιμούμε αλλά η ΕΕ συνεχίζει να αποκλείει να αλλάξει η ίδια το πρωτόκολλο… το οποίο κατά συνέπεια σημαίνει ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ενεργήσουμε».

    Διαβάστε επίσης:

    Τζονσον σε Μακρόν: Να μην επιχειρηθεί προς το παρόν η εξεύρεση λύσης στο Ουκρανικό μέσω διαπραγματεύσεων



    ΣΧΟΛΙΑ