• Διεθνής πολιτική

    Τζο Μπάιντεν: Ζήτησε επιπλέον 33 δισ. δολάρια από το Κογκρέσο για την Ουκρανία

    • NewsRoom
    Ο Τζο Μπάιντεν μιλά μέσα στο Roosevelt Room στον Λευκό Οίκο

    Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος ΗΠΑ


    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει άλλα 33 δισ. δολάρια για την Ουκρανία, για τη χρηματοδότηση τόσο της ανθρωπιστικής όσο και της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

    Το τεράστιο πακέτο βοήθειας συνοδεύεται από πρόταση προς το Κογκρέσο να τροποποιήσει κάποιους παλαιούς ποινικούς νόμους για να διευκολύνει τις ΗΠΑ να πουλήσουν τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών που έχουν υποστεί κυρώσεις.

    Τα 33 δισεκατομμύρια δολάρια περιλαμβάνουν αίτημα για πρόσθετη ασφάλεια και στρατιωτική βοήθεια 20,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, καθώς και πρόσθετα χρήματα για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών των ΗΠΑ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας σε συνεργασία με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

    Το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας περιλαμβάνει όπλα πυροβολικού, τεθωρακισμένα οχήματα με αντιαεροπορικές δυνατότητες καθώς προηγμένα συστήματα αεράμυνας καθώς και βοήθεια για την εκκαθάριση ναρκών ξηράς και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

    8,5 δισ. θα δοθούν ως άμεση οικονομική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση και τα υπόλοιπα 3 δισ. ως ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια. Αυτό το μέρος θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση της κυβέρνησης της Ουκρανίας, στη στήριξη τροφίμων, ενέργειας και υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης για τον ουκρανικό λαό και στην αντιμετώπιση της ρωσικής παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας, εξήγησε ο Μπάιντεν.

    Μέρος του προορίζεται επίσης για τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής συγκομιδής και για αγορές φυσικού αερίου.

    Τα χρήματα, μάλιστα, είναι πιθανό να έρθουν με τη μορφή άμεσης οικονομικής βοήθειας.

    «Δεν είναι κάτι φτηνό. Αλλά η υποχώρηση στην επιθετικότητα θα είναι πιο δαπανηρή αν επιτρέψουμε να συμβεί», είπε ο Μπάιντεν.

    «Είτε υποστηρίζουμε τον ουκρανικό λαό καθώς υπερασπίζεται τη χώρα του, είτε περιμένουμε καθώς οι Ρώσοι συνεχίζουν τις φρικαλεότητες και την επιθετικότητά τους στην Ουκρανία κάθε μέρα», πρόσθεσε.

    Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια ανήλθε στα 3 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν παγώσει περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών, η αξία των οποίων ανέρχεται στα 30 δισ. δολάρια, όπως γιοτ, ελικόπτερα, κτίρια και έργα τέχνης.

    Διαβάστε επίσης:

    Ουκρανία: Έρευνα σε βάρος 10 Ρώσων στρατιωτών για εγκλήματα πολέμου

    ΔΝΤ: Καμπανάκι για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης στην υποσαχάρια Αφρική λόγω του Ουκρανικού

    Μπάιντεν: Θα προτείνει να δοθεί η περιουσία που κατασχέθηκε από Ρώσους ολιγάρχες στην Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ