• Διεθνής πολιτική

    Τζο Μπάιντεν: «Μια καινούρια ημέρα στην Αμερική» – Η ορκωμοσία και το μήνυμα για ενότητα – Live

    • NewsRoom


    Μια “καινούρια ημέρα” ανατέλλει στην Αμερική ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter o νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, λίγο πριν από την ορκωμοσία του, διαδεχόμενος τον Ντόναλντ Τραμπ.

    Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρός Κάμαλα Χάρις έφτασαν στο Καπιτώλιο, όπου ξεκίνησε πριν λίγο η τελετή της ορκωμοσίας τους. Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε αφιχθεί στο Καπιτώλιο και ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος θα παραστεί στην τελετή, σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

    Φορώντας μάσκα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Τζιλ, ανέβηκε τα σκαλιά του Καπιτωλίου και  στάθηκαν να χαιρετήσουν τους πολίτες. Λίγες ώρες νωρίτερα, οι δυο τους  είχαν μεταβεί σε μια λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ματθαίου του Ευαγγελιστή στην Ουάσινγκτον. Μαζί τους βρίσκονταν και οι τέσσερις ηγέτες του Κογκρέσου,  καθώς και  η Καμάλα Χάρις και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι. Η λειτουργία αυτή «είναι ένα σημαντικό μέρος του σεβασμού στην παράδοση», εξήγησε ο γερουσιαστής Κρις Κουνς, στενός σύμμαχος του Μπάιντεν, ο οποίος είναι πιστός Καθολικός.

    Στο Καπιτώλιο βρίσκονται επίσης επίσημοι προσκλεκλημένοι, μεταξύ των οποίων ο Τζορτζ και η Μπάρμπαρα Μπους, ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα, ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον.  Μαλιστα, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε νωρίτερα μέσω twitter έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Τζο Μπάιντεν.

    Δείτε live από το NBC News:

    Η ορκωμοσία της Καμάλα Χάρις έγινε από τη δικαστή Σόνια Σοτομαγιόρ ενώ η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν από τον Τζον Ρόμπερτς, τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου. Ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε για την ορκωμοσία του μια  Βίβλο που είναι στην οικογένειά του από το 1893 .

    Η ομιλία Μπάιντεν

    Mετά την ορκωμοσία του ο νέος πρόεδρος εκφώνησε την πρώτη ομιλία του στην οποία αναμένεται ότι θα παρουσιάσει το όραμά του «για μια ενωμένη Αμερική», κατά την οποία δεν έκανε καμία αναφορά στον Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ωστόσο πως η Δημοκρατία επικράτησε και πως πλέον «τινάζει τη σκόνη από πάνω της».

    Αυτή είναι η ημέρα της Αμερικής και της Δημοκρατίας ανέφερε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Μπάιντεν. Η βούληση του λαού εισακούστηκε. Μάθαμε πως η δημοκρατία είναι πολύτιμη και εύθραυστη αλλά η δημοκρατία είναι εδώ και έχει επικρατήσει.

    «Αυτή είναι η μέρα των ΗΠΑ, είναι η μέρα της Δημοκρατίας, είναι μέρα ελπίδας, μία μέρα ιστορική, μία μέρα για το παρόν και το μέλλον. Σήμερα, είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε όχι μόνο την προσπάθειά μας αλλά και τη μέρα της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία είναι πολύτιμη, η Δημοκρατία είναι τα πάντα. Εδώ που κάποιες μέρες είδαμε βία, είπα ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη μετάβαση στον νέο πρόεδρο, θα συνεχίσουμε με τολμηρά βήματα, έτσι ώστε να μπορέσουμε το έθνος που όλοι γνωρίζουμε. Ευχαριστώ τους προκατόχους μου, ευχαριστώ τους προηγούμενους ηγέτες που είναι εδώ μαζί μας. Μόλις ορκίστηκα, όπως έχουν κάνει οι προκάτοχοί μου»,

    «Μπορούμε να είμαστε ένα ενιαίο έθνος και αυτό θα είμαστε. Γνωρίζω την ανθεκτικότητα του Συντάγματός μας και του έθνους μας», ανέφερε μιλώντας για το μέλλον.

    «Η αμερικανική ιστορία δεν εξαρτάται από ένα άτομο αλλά από όλους μας», πρόσθεσε. Πολλά πρέπει να αποκατασταθούν, να επουλωθούν αλλά και πολλά να κερδηθούν»

    Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στα θύματα της πανδημίας και τις οικονομικές τους συνέπειες. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και στην άνοδο του εξτρεμισμού, τις βίας και των φυλετικών διακρίσεων. «Όλα αυτά θα τα αντιμετωπίσουμε και θα τα κατατροπώσουμε. Για όλα αυτά απαιτείται ενότητα» επανέλαβε.

    «Στόχος μου να ενώσω την Αμερική, να λειτουργήσουμε μαζί ενωτικά, να βάλουμε στην άκρη φοβίες, εξτρεμισμούς, μόνο με το πνεύμα της ενότητας θα πετύχουμε πολλά, θα σβήσουμε λάθη του παρελθόντος, θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας, μόνο αν δώσουμε ασφάλεια και υγείας σε όλους, μόνο τότε θα κάνουμε την Αμερική έναν τόπο ειρήνης.»,

    Κατά την ομιλία του αναφέρθηκε και στα τραγικά περιστατικά με την επίθεση των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, τονίζοντας πως κανείς δεν μπορεί να διώξει τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού με τη βία. Τόνισε πως θα είναι πρόεδρος για όλους τους πολίτες, και πως θα πολεμήσει ακόμα και για αυτούς που δεν τον υποστήριξαν.

    «Καλώ όλους να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Να δούμε ο ένας τον άλλο, να κοιτάξουμε ο ένας τον άλλο. Η πολιτική δεν πρέπει να είναι μάχες, δεν γίνεται να μάχεται ο ένας τον άλλο. Δεν θα αποτύχουμε ποτέ όταν λειτουργούμε ενωτικά», ανέφερε.

    «Κατανοώ πως πολλοί από τους συμπατριώτες μου ανησυχούν για το μέλλον. Για τις θέσεις εργασίας, για την περίθαλψή τους, για τα δάνειά τους. Δεν πρέπει όμως να δρούμε σε φατρίες. Πρέπει να σταματήσουμε τον πόλεμο που μας χωρίζει σε μπλε και κόκκινους», ανέφερε. «Αν δράσουμε έτσι η χώρα μας θα είναι ισχυρότερη και πιο έτοιμη για το μέλλον. Μπορούμε να διαφωνούμε αλλά θα χρειαστούμε ο ένας τον άλλον. Ως ένα έθνος. Θα τα καταφέρουμε μαζί».

    Επιστολή στον Μπάιντεν άφησε ο Τραμπ

    Από την πλευρά του ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε μια επιστολή στον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν προτού αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζαντ Ντίρι, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, λίγο μετά την αναχώρησή του.

    Ο Ντόναλντ Τραμπ, που αρνείται να αποδεχθεί την ήττα του για περισσότερους από δύο μήνες, δεν έχει συγχαρεί μέχρι στιγμής τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του.

    Η επιστολή που άφησε στο Οβάλ Γραφείο για τον διάδοχό του αποτελεί παράδοση στις ΗΠΑ.

    «Δεν είμαστε προσωρινοί κάτοχοι αυτής της θέσης», είχε γράψει πριν από τέσσερα χρόνια ο Μπαράκ Ομπάμα.

    «Αυτή η θέση μας καθιστά προστάτες των θεσμών και των δημοκρατικών παραδόσεων όπως το κράτος δικαίου, τη διάκριση των εξουσιών, την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων για τα οποία οι πρόγονοί μας πολέμησαν», συμπλήρωνε

    Διαβάστε επίσης: 

    Γυρίζουν σελίδα οι ΗΠΑ: Σήμερα η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν – Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας – Δείτε live

    Αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο ο Τραμπ – «Θα επιστρέψω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο»

    Φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο: Ο Τραμπ μοίρασε προεδρική χάρη αφειδώς σε 173 άτομα, αλλά όχι στον εαυτό του



    ΣΧΟΛΙΑ