• Διεθνής πολιτική

    Τζεντιλόνι: Ο δημοσιονομικός προσανατολισμός της ευρωζώνης για το 2024 το κεντρικό θέμα του Eurogroup

    Πάολο Τζεντιλόνι

    Πάολο Τζεντιλόνι


    O δημοσιονομικός προσανατολισμός της ευρωζώνης για το 2024 είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης του Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών της ευρωζώνης, Πάολο Τζεντιλόνι, το βασικό θέμα είναι ότι έπειτα από τρία χρόνια επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, η Επιτροπή προτείνει (όπως έχει ήδη κάνει από το Μάιο) έναν πιο περιοριστικό δημοσιονομικό προσανατολισμό που θα βασίζεται πρώτα απ’ όλα στη σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης των τιμών της ενέργειας – κάτι το οποίο η Επιτροπή συνιστά ανεπιφύλακτα να εφαρμόσουν σταδιακά όλα τα κράτη-μέλη.

    «Ο στόχος είναι πολύ ξεκάθαρος. Πρέπει να εργαστούμε χέρι-χέρι με τη νομισματική πολιτική για να κάμψουμε τον πληθωρισμό», τόνισε ο κ. Τζεντιλόνι, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά ο βασικός πληθωρισμός είναι επίμονος.

    Ταυτόχρονα, όπως είπε ο Π. Τζεντιλόνι, η Επιτροπή συνιστά να διατηρηθεί ο δημοσιονομικός χώρος για επενδύσεις, ιδιαίτερα για κρίσιμες επενδύσεις σε κοινούς στρατηγικούς τομείς, όπως είναι η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση.

    Πρόσθεσε, τέλος, ότι για να βρεθεί η κατάλληλη «ισορροπία», θα χρειαστεί μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό για τους δημοσιονομικούς κανόνες – μια συμφωνία η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους.

    Διαβάστε επίσης:

    Σχοινάς: Για πρώτη φορά ο ευρωπαϊκός, μεσογειακός νότος ηγείται των προσπαθειών

    Μπάιντεν: Ο Πούτιν έχει χάσει ήδη τον πόλεμο στην Ουκρανία

    Στουρνάρας: Η επενδυτική βαθμίδα θα αμβλύνει τις επιπτώσεις της ανόδου των επιτοκίων



    ΣΧΟΛΙΑ