ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Τσεχία δήλωσε τη Τετάρτη ότι η Κίνα είναι υπεύθυνη για «κακόβουλη κυβερνοεπίθεση» με στόχο δίκτυο που χρησιμοποιείται για απόρρητη επικοινωνία στο υπουργείο Εξωτερικών, έπειτα από την οποία κλήθηκε ο κινέζος πρεσβευτής στην Πράγα.
Οι επιθέσεις είναι συνεχείς από το 2022 και διαπράχθηκαν από την ομάδα κυβερνοκατασκοπείας APT31, η οποία σύμφωνα με την Τσεχία, που είναι χώρα-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, συνδέεται με το κινεζικό υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι δήλωσε στο Χ ότι μετά τον εντοπισμό της επίθεσης, το υπουργείο έθεσε σε λειτουργία νέο σύστημα επικοινωνιών αυξημένης ασφάλειας.
«Κάλεσα τον Κινέζο πρεσβευτή για να καταστήσω σαφές ότι τέτοιες εχθρικές ενέργειες έχουν σοβαρές συνέπειες στις διμερείς μας σχέσεις», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι στο X.
«Η κυβέρνηση της Τσεχικής Δημοκρατίας καταδικάζει σφοδρά αυτή την κακόβουλη κυβερνοεπίθεση σε βάρος κρίσιμων υποδομών της», δήλωσε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση.
Ρούτε: Είμαστε αλληλέγγυοι με την Τσεχική Δημοκρατία μετά την κακόβουλη κυβερνοεπίθεση
Το ΝΑΤΟ στέκεται στο πλευρό της Τσεχίας, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε. «Είμαστε αλληλέγγυοι με την Τσεχική Δημοκρατία μετά την κακόβουλη κυβερνοεπίθεση σε βάρος του υπουργείου Εξωτερικών της», ανέφερε ο Ρούτε σε ανακοίνωση.
«Παρατηρούμε με αυξανόμενη ανησυχία το εξελισσόμενο μοτίβο κακόβουλων κυβερνοεπιθέσεων που προέρχεται από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», πρόσθεσε ο ίδιος.
ΕΕ: Καλούμε όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, να απέχουν από τέτοια συμπεριφορά
Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες-μέλη της, μαζί με τους διεθνείς εταίρους, είναι αλληλέγγυοι με την Τσεχία αναφορικά με την κακόβουλη κυβερνοεπίθεση που είχε στόχο το υπουργείο Εξωτερικών της», δήλωσε σε ανακοίνωση η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας.
Οι χώρες-μέλη της ΕΕ αποτελούν ολοένα και πιο πολύ τον στόχο κυβερνοεπιθέσεων από την Κίνα τα τελευταία χρόνια και η Κίνα θα πρέπει να κάνει περισσότερα για τις αποτρέψει, πρόσθεσε σήμερα τη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Κάλας δήλωσε ότι η ΕΕ καταδικάζει τις επιθέσεις αυτές, οι οποίες, όπως είπε η ίδια, αντιβαίνουν στις διεθνώς συμφωνηθείσες νόρμες για το πώς τα κράτη θα πρέπει να συμπεριφέρονται στον κυβερνοχώρο.
«Καλούμε όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, να απέχουν από τέτοια συμπεριφορά», δήλωσε. «Τα κράτη δεν θα πρέπει να επιτρέπουν να χρησιμοποιείται το έδαφός τους για κακόβουλες κυβερνοδραστηριότητες».
Η Κάλας δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω δράση εάν χρειαστεί να αποτρέψει, να αποθαρρύνει ή να ανταπαντήσει σε κακόβουλη συμπεριφορά στον κυβερνοχώρο.
Διαβάστε επίσης:
Νετανιάχου: Χαρακτήρισε «ψευδείς ειδήσεις» δημοσίευμα των New York Times για το Ιράν
Παύλος Μαρινάκης: Θα στηρίξουμε το δικό μας κατηγορητήριο στην ψηφοφορία για τον Καραμανλή
FT: Αποφασισμένη να ολοκληρώσει την 8ετή θητεία της, η Λαγκάρντ στο ΕΚΤ – Σενάρια ανάληψης του WEF
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αποστομωτική η απάντηση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία για τα Patriot στην Κάρπαθο – «Η αμυντική διάταξη της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη»
- Έκρηξη σε μεγάλο πετρελαιοφόρο ανοιχτά των ακτών του Ιράκ – Κίνδυνος και πέρα από τα Στενά του Ορμούζ
- Η MSC Cruises με πέντε ναυλωμένες πτήσεις θα μεταφέρει 1.000 τουρίστες από Ντόχα και Ντουμπάι
- Κρέιμερ (CNBC): Η αγορά πετρελαίου «δείχνει» ότι η σύγκρουση με το Ιράν δεν θα διαρκέσει πολύ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.