• Διεθνής πολιτική

    Τσαβούσογλου σε Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ να βρουν ισορροπία στις πολιτικές τους έναντι Ελλάδας και Τουρκίας

    Ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου


    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε απόψε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε κατά τη διάρκεια συνάντησης ότι θα δοθούν τα απαραίτητα μηνύματα όσον αφορά τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια σε σχέση με τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να βρουν μια ισορροπία στις πολιτικές τους έναντι της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στο Κυπριακό, ενοχλημένος από την στήριξη των μελών του Κογκρέσου στα όσα σχετικά ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, υποστηρίζοντας πως ευθύνονται οι Ελληνοκύπριοι για την μη επίτευξη λύσης.

    “Φέραμε τα F-16 στην ατζέντα μας. Συζητήσαμε την κατάσταση στην Ουκρανία, τα προβλήματα στην Αρμενία, τη Συρία και άλλες περιοχές”, είπε ο Τσαβούσογλου. Όπως δήλωσε ο Τσαβούσογλου, οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την πώληση των F-16 ήταν θετικές και ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν.

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι στόχος είναι να επιτευχθεί διμερές εμπόριο ύψους 100 δισ. δολαρίων, “όμως πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί που ισχύουν σε κάποια προϊόντα” είπε και προσέθεσε ότι παρά την πανδημία πέρσι ο όγκος του διμερούς εμπορίου ανήλθε στα 28 δισ. δολάρια.

    Παράλληλα σχολίασε ότι “η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το YPG και το PKK θα πρέπει να τερματιστεί”.

    Σε κοινή δήλωση που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο ΥΠΕΞ τονίζουν ότι “τόνισαν ξανά την υποστήριξή τους προς την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας”. Τονίζεται επίσης ότι “ΗΠΑ και Τουρκία σκοπούν στο να εμβαθύνουν τη διμερή συνεργασία μέσω εποικοδομητικού και ανοιχτού διαλόγου”.

    Διαβάστε επίσης:

    Τσαβούσογλου: «Με ενοχλεί η φεμινιστική πολιτική της Σουηδής υπουργού Εξωτερικών»

    Τσαβούσογλου: Κατανοούμε τις ανησυχίες Σουηδίας και Φινλανδίας, αλλά να απαντηθούν και της Τουρκίας



    ΣΧΟΛΙΑ