• Διεθνής πολιτική

    Τραμπ: Τάζει 100 δισ στον Ερντογάν αν συμφωνήσει για τους S-400

    • NewsRoom


    Σε λίγη ώρα αναμένεται η συνάντηση Τραμπ- Ερντογάν και κύριο θέμα που θα απασχολήσει τους δύο ηγέτες είναι οι S-400.

    Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Middle East Eye, o Τραμπ δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία θα μπορούσε να μπει ξανά στο πρόγραμμα συνεργατών για τα F-35 των ΗΠΑ, αν συμφωνήσει να μην ενεργοποιήσει τα συστήματα S-400 και δεσμευτεί να μην αγοράσει ρωσικά συστήματα όπλων το μέλλον.

    Μάλιστα, αναφέρεται επίσης ότι αν ο Ερντογάν αποδεχτεί τους όρους του, ο Τραμπ δεσμεύθηκε επίσης να εκπονήσει διμερή εμπορική συμφωνία αξίας 100 δισ. δολαρίων. Όμως ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε επιστολή, που του απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα, ότι σύντομα θα χρειαστεί να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, εκ νέου, για την αγορά των S-400, αν η Άγκυρα δεν αποδεχτεί τους προτεινόμενους όρους του.

    Επίσης μια νέα “κόκκινη γραμμή”, σχετικά με τους S-400, είναι να μην καταστούν λειτουργικοί με τρόπο, ο οποίος “θα επιτρέπει την πρόσβαση σε πληροφορίες για τα αμερικανικά μαχητικά F-35”.

    Δεν συγκινείται ο Ερντογάν

    Σύμφωνα πάντα με πηγές του Middle East Eye,  το γράμμα του Τραμπ φαίνεται πως δεν έπεισε τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος απάντησε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται επ ουδενί να συζητήσει το θέμα των S-400 εφόσον υπάρχουν στο τραπέζι προαπαιτούμενα.

    Επανέλαβε το αίτημά του να συγκροτήσει μια κοινή επιτροπή για την επίλυση του προβλήματος και συνέχισε να υπερασπίζεται το επιχείρημα ότι το S-400s και το F-35 θα μπορούσαν να είναι συμβατά στην αμυντική δομή της Τουρκίας.

    Η τουρκική ηγεσία εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να πείσει το Τράμπ να βρει μια εναλλακτική λύση στην κρίση στη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

    Ο Robert O’Brien, ο νέος σύμβουλος της εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, δήλωσε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν “το καλύτερο” για να κρατήσουν την Τουρκία στο ΝΑΤΟ.

    Η συνάντηση

    Ο Τούρκος πρόεδρος, με τη σύζυγό του και την ακολουθία τους θα γίνουν δεκτοί στο Λευκό Οίκου από τον Αμερικανό πρόεδρο και την Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ, στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα). Θα ακολουθήσει 20λεπτη συνάντηση των δύο προέδρων, παρουσία και των συζύγων τους και στις 12:30  ( 19.30 ώρα Ελλάδας) θα αρχίσουν οι διμερείς συνομιλίες.

    Στη 1 μετά το μεσημέρι υπάρχει διευρυμένο γεύμα εργασίας με συμμετοχή και των συνεργατών τους και στις 3:10 οι δύο πρόεδροι θα δώσουν δημοσιογραφική διάσκεψη στο Ανατολικό Δωμάτιο του Λευκού Οίκου. Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους – μέσω τηλεδιάσκεψης – για τη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν, ανώτερος αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δεσμευθεί να κατευθύνει την άμεση εμπλοκή και τη διπλωματία εκεί όπου είναι πιο κρίσιμη, στον ίδιο τον Ερντογάν. Και πως πιστεύει ότι η πλήρης και ειλικρινής δέσμευση είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η σχέση των δύο χωρών.



    ΣΧΟΛΙΑ