Ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι οι εισαγγελείς θα επιδιώξουν την επιβολή της θανατικής ποινής για οποιονδήποτε κριθεί ένοχος για φόνο στην Ουάσιγκτον, κάτι που θα κλιμακώσει την καταστολή του εγκλήματος στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

«Αν κάποιος σκοτώσει κάποιον στην πρωτεύουσα, την Ουάσιγκτον, θα επιδιώξουμε τη θανατική ποινή, και αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό αποτρεπτικό μέτρο», δήλωσε ο Τραμπ την Τρίτη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. «Όλοι όσοι το άκουσαν συμφωνούν με αυτό».

1

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχο του αστυνομικού τμήματος της Ουάσιγκτον και ανέπτυξε στρατεύματα της Εθνοφρουράς στους δρόμους, ως απάντηση σε αυτό που ο Τραμπ χαρακτήρισε ανεξέλεγκτο έγκλημα και παρακμή. Οι ηγέτες και οι κάτοικοι της κυρίως Δημοκρατικής πόλης αντέδρασαν έντονα στην ιδέα ότι το έγκλημα έχει φτάσει σε επίπεδα έκτακτης ανάγκης.

Η επιδίωξη της θανατικής ποινής για υποθέσεις ανθρωποκτονίας ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις, δεδομένης της αντιδημοτικότητάς της σε φιλελεύθερες πολιτείες και πόλεις. Οι ποινικές διώξεις ενηλίκων στην Ουάσιγκτον εποπτεύονται από το Γραφείο του Εισαγγελέα των ΗΠΑ υπό το Υπουργείο Δικαιοσύνης και όχι από τις τοπικές αρχές.

Ο πρώην Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε εκδώσει το 2021 μορατόριουμ στις ομοσπονδιακές εκτελέσεις, υποστηρίζοντας ότι η ποινή είναι απάνθρωπη. Ο Τραμπ ακύρωσε την παύση αυτή την πρώτη ημέρα της θητείας του.

Διαβάστε επίσης

Πολωνία: Στα 9 εκατοστά υποχώρησε η στάθμη του ποταμού Βιστούλα στη Βαρσοβία – Ανησυχία για την ξηρασία

Γαλλία: Βούλιαξαν οι αγορές, εκτοξεύτηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων στη σκιά νέας πολιτικής κρίσης

Bloomberg: «Μπλόκο» από ΗΑΕ σε δεξαμενόπλοιο του Προκοπίου που μεταφέρει αργό από το Σουδάν