ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε μία ακόμη κίνηση ενίσχυσης των διμερών οικονομικών δεσμών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε την Τετάρτη στο Κατάρ συμφωνίες αξίας άνω των 1,2 τρισ. δολαρίων, οι οποίες αναμένεται να αναβαθμίσουν τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται συμφωνίες συνολικής αξίας 243,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με σημαντικότερη την ιστορική πώληση αεροσκαφών της Boeing και κινητήρων της GE Aerospace στην Qatar Airways.
Οι συμφωνίες αυτές αναμένεται να ενισχύσουν την αμερικανική βιομηχανική παραγωγή, να τονώσουν την καινοτομία και να στηρίξουν χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, πρόκειται για ιστορικές συμφωνίες που θα ανοίξουν νέες προοπτικές για την αμερικανική οικονομία, καθώς ενισχύουν τον ρόλο των ΗΠΑ ως παγκόσμιου ηγέτη στην προηγμένη τεχνολογία και τη βιομηχανία.
Αεροπορικές και τεχνολογικές συνεργασίες
Μεταξύ των συμφωνιών ξεχωρίζει η παραγγελία 210 αεροσκαφών από την Qatar Airways, συνολικής αξίας 96 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αποτελεί τη μεγαλύτερη στην ιστορία της Boeing για αεροσκάφη ευρείας ατράκτου. Το έργο αυτό θα στηρίξει 154.000 θέσεις εργασίας ετησίως στις ΗΠΑ, δημιουργώντας συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας κατά την παραγωγή και παράδοση των αεροσκαφών.
Παράλληλα, η McDermott, ως αποκλειστικός προμηθευτής υπεράκτιων εξαρτημάτων για το σημαντικό πρόγραμμα επέκτασης του υγροποιημένου φυσικού αερίου του Κατάρ, προχωρά με επτά ενεργά έργα αξίας 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υποστηρίζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας στον αμερικανικό ενεργειακό τομέα.
Επίσης, η εταιρεία Parsons κέρδισε συμβόλαια αξίας 97 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενισχύοντας την παρουσία της στις ΗΠΑ και υποστηρίζοντας την τεχνολογική της πρωτοπορία.
"We're going to another level of relationship."
Trump and Qatar's Emir hail closer ties after signing defence and aviation deals, with the Donald Trump praising Doha’s role on Iran and Ukraine.https://t.co/i2rf1aNuyp
📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/y8JhFQ4kGd
— Sky News (@SkyNews) May 14, 2025
Επενδύσεις σε καινοτόμες τεχνολογίες
Σε μία στρατηγική κίνηση για την ενίσχυση της καινοτομίας, η Quantinuum υπέγραψε κοινή επιχειρηματική συμφωνία με την Al Rabban Capital, προβλέποντας επενδύσεις έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια στις ΗΠΑ για την ανάπτυξη κβαντικών τεχνολογιών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε αυτόν τον αναδυόμενο τομέα.
Ενίσχυση των αμυντικών δεσμών
Ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι αμυντικές συμφωνίες, με την Raytheon να εξασφαλίζει συμβόλαιο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την προμήθεια προηγμένων αντι-drone συστημάτων, ενώ η General Atomics υπέγραψε συμφωνία σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση των MQ-9B, ενός από τα πιο προηγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον κόσμο.
BREAKING: Donald Trump and the Emir of Qatar sign aviation and defence deals, including a jet purchase from Boeing and a defence pact with US officials.https://t.co/i2rf1aNuyp
📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/HrAdatGgeR
— Sky News (@SkyNews) May 14, 2025
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η επίσκεψη του Τραμπ στο Κατάρ σηματοδοτεί τη συνέχιση των ισχυρών οικονομικών δεσμών με τη χώρα, η οποία έχει ήδη επενδύσει πάνω από 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ σε τομείς όπως ο τουρισμός, η τεχνολογία και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Η συνεργασία αυτή ενισχύει την αμερικανική οικονομία, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, ενώ παράλληλα υποστηρίζει την ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ.
Με τις νέες αυτές συμφωνίες, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να ενισχύει την αμερικανική βιομηχανική παραγωγή, επιτυγχάνοντας σημαντικές επενδύσεις και αναβαθμίζοντας τη θέση των ΗΠΑ.
Διαβάστε επίσης:
Φρίντριχ Μερτς: «Αλλαγή πολιτικής» και «ευημερία για όλους» υποσχέθηκε στην Bundestag
OPEC+: Με πιο προσεκτικές κινήσεις ξεκίνησε τελικά η αύξηση της παραγωγής τον Απρίλιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- BRABUS ISLAND: Οι υψηλές ταχύτητες επαναπροσδιορίζουν την αρχιτεκτονική των εξαιρετικά πολυτελών ακινήτων
- Big Boss στον ΟΛΘ o Ιβάν Σαββίδης – Ολο το παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Αθανάσιου Λιάγκου
- Τα deals της Ευρώπης, τι συμβαίνει με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι καφεδιές και τα πούρα του Ρέστη, ο αεικίνητος «Σερ Τάκης», η πρωτιά της Μαργέλου, ο επώδυνος χωρισμός του 50αρη manager και οι hot business της Μελίνας (Βανδή) Νικολαΐδη
- Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Θα εξάγουμε το μοντέλο της Δυτικής Μακεδονίας
