ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Βρετανία θα πολεμούσε για να υπερασπιστεί τις ΗΠΑ, αφήνοντας αιχμές ότι δεν μπορεί να πει το ίδιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που αποτέλεσε παράγοντα στην απόφασή του να μην υπογράψει εμπορική συμφωνία με το μπλοκ.
Σε συνέντευξή του στο BBC που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι εξακολουθεί επίσης να έχει αμφιβολίες για την υποστήριξη από τα μέλη του ΝΑΤΟ, ακόμη αν οι Σύμμαχοι συμφώνησαν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ – ένα δικό του αίτημα.
«Ένα από τα προβλήματα με το ΝΑΤΟ, όπως είπα, πρέπει να πολεμήσουμε γι’ αυτούς, αλλά θα πολεμήσουν πραγματικά για εμάς αν είχαμε έναν πόλεμο;», ανέφερε ο Τραμπ.
«Και δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να το πω, αλλά θα πω αυτό, πιστεύω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πολεμούσε μαζί μας», είπε.
«Πιστεύω ότι θα ήταν μαζί μας. Δεν είμαι σίγουρος ότι πολλές από τις άλλες χώρες θα ήταν», κατέληξε.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι αυτός ήταν ένας παράγοντας στην προθυμία του να παραχωρήσει στη Βρετανία ορισμένες εξαιρέσεις από τη δασμολογική του εκστρατεία. Αντίθετα, έχει απειλήσει με δασμό 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα.
«Κοιτάξτε, γι’ αυτό έκανα μια συμφωνία μαζί τους, και δεν έχω κάνει μια συμφωνία, εννοώ, έχω κάνει κάποιες άλλες συμφωνίες, αλλά ως επί το πλείστον, όσον αφορά τους ανταγωνιστές σας και όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχω κάνει μια συμφωνία», είπε στο BBC.
Η μόνη φορά που το ΝΑΤΟ ενεργοποίησε το άρθρο 5 – τον ακρογωνιαίο λίθο της ιδρυτικής του συνθήκης που ορίζει ότι η επίθεση εναντίον ενός μέλους αποτελεί επίθεση εναντίον όλων – ήταν για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών, ως απάντηση στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Τα βρετανικά στρατεύματα υποστήριξαν τις ΗΠΑ στους πολέμους που ακολούθησαν στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, αλλά έκτοτε ο στρατός έχει μειωθεί σε μέγεθος.
Διαβάστε επίσης:
FT: Ο Τραμπ ρώτησε τον Ζελένσκι αν η Ουκρανία μπορεί να πλήξει τη Μόσχα
Μεντβέντεφ για Τραμπ: Η Μόσχα τον αγνοεί και συνεχίζει κανονικά τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Καλούν τη Δαμασκό να αποσύρει τον στρατό της από τη Σουέιντα
- Kυψέλη: Άνδρας εισέβαλε σε σούπερ μάρκετ και κάρφωσε μαχαίρι στο λαιμό του
- Η Paval Holding αποκτά την Praktiker Hellas – Στρατηγική είσοδος στην ελληνική αγορά DIY
- Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στους δασμούς 25% στην Ιαπωνία – Μπορεί να έχουμε σύντομα συμφωνία με την Ινδία
