Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) δήλωσε τη Δευτέρα ότι μειώνεται η προθεσμία των 50 ημερών που έδωσε στη Ρωσία για την επίτευξη προόδου προς μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας ότι είναι απογοητευμένος από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν (Vladimir Putin).

 «Είμαι απογοητευμένος από τον πρόεδρο Πούτιν, πολύ απογοητευμένος από αυτόν. Οπότε θα πρέπει να κοιτάξουμε, και θα μειώσω τις 50 ημέρες που του έδωσα σε μικρότερο αριθμό», είπε, μιλώντας πριν από τη συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ.

1

Ο Τραμπ δεν έδωσε ωστόσο νέα προθεσμία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε νωρίτερα αυτό το μήνα προθεσμία 50 ημερών και απείλησε να επιβάλει αυστηρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία εάν δεν τερματίσει τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να εντείνει τις επιθέσεις της.

Αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας στο Κίεβο

Ειδικότερα, αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας στο Κίεβο τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν οκτώ ένοικοι πολυκατοικίας, ανάμεσά τους παιδί τριών ετών, ανακοίνωσαν οι αρχές της πρωτεύουσας της Ουκρανίας. Νωρίτερα, είχαν κάνει λόγο για πέντε τραυματίες.

Οι τέσσερις από τους οκτώ τραυματίες χρειάστηκε να διακομιστούν σε νοσοκομεία κι ένας εξ αυτών νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, διευκρίνισε μέσω Telegram ο στρατιωτικός περιφερειάρχης του Κιέβου, ο Τιμούρ Τκατσένκο.

Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο εξήγησε από την πλευρά του πως όλοι οι τραυματίες ήταν ένοικοι της ίδιας πολυκατοικίας, στη συνοικία Νταρνίτσκι, στη μια όχθη του Δνείπερου ποταμού.

“Έκρηξη προκάλεσε ζημιές στα παράθυρα από τον 6ο ως τον 11ο όροφο”, περιέγραψε ο κ. Κλίτσκο μέσω Telegram.

Στην πρωτεύουσα, όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας, τέθηκε σε ισχύ πολύωρος συναγερμός έπειτα από προειδοποιήσεις της πολεμικής αεροπορίας για ρωσικές επιδρομές με πυραύλους και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εφόρμησης.

Η Πολωνία, χώρα μέλος του NATO που γειτονεύει με τη δυτική Ουκρανία, ανακοίνωσε πως απογειώθηκαν εσπευσμένα δικά της και συμμαχικά μαχητικά αεροσκάφη για να εγγυηθούν την ασφάλεια του πολωνικού εναέριου χώρου.

Ανάμεσα στους στόχους της επιδρομής ήταν η πόλη Κροπιβνίτσκι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αντρίι Ράικοβιτς, του περιφερειάρχη της περιοχής όπου υπάγεται, που πρόσθεσε πως επρόκειτο να ανακοινωθούν αργότερα πληροφορίες για το εάν υπήρξαν θύματα ή ζημιές.

Το πλήρες εύρος της ρωσικής νυχτερινής επιδρομής δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι δυνάμεις της Μόσχας εξαπολύουν σχεδόν κάθε βράδυ επιδρομές, συχνά με αριθμούς-ρεκόρ drones και πυραύλων, εναντίον στόχων σε ουκρανικές πόλεις, στα μετόπισθεν, με τις αρχές να κάνουν λόγο για δεκάδες θανάτους αμάχων.

Οι δυνάμεις του Κιέβου κλιμακώνουν επίσης τις επιδρομές αυτού του είδους στο ρωσικό έδαφος σε αντίποινα.

Διαβάστε επίσης: 

ΕΕ-ΗΠΑ: Συμφώνησαν σε κοινή γραμμή κατά της κινεζικής υπερπροσφοράς χάλυβα

Όρμπαν: Ο Τραμπ «έφαγε» τη φον ντερ Λάιεν για πρωινό

Όρμπαν: Ο Τραμπ «έφαγε» τη φον ντερ Λάιεν για πρωινό