• Διεθνής πολιτική

    Τσαβούσογλου: Στην Άγκυρα έρχεται εντός της εβδομάδας ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι


    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι θα μεταβεί εκ νέου στην Άγκυρα αυτήν την εβδομάδα, γνωστοποίησε σήμερα ο Τούρκος ομόλογός του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον τελευταίο να τονίζει ότι ενδέχεται να σημειωθεί πρόοδος από την επίσκεψη αυτή για τον επαναδιορισμό πρέσβεων, μια δεκαετία μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    «Ο Σούκρι θα επισκεφθεί την Τουρκία, πιθανότατα αυτήν την εβδομάδα. Θα δώσουμε περαιτέρω λεπτομέρειες για την επίσκεψη την Τετάρτη», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber.

    Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες οδεύουν προς το στάδιο να διορίσουν εκατέρωθεν πρέσβεις. «Ήρθε η ώρα να γίνουν συγκεκριμένα βήματα», είπε. «Κατά την επίσκεψη Σούκρι, μπορούμε να λάβουμε μέτρα για τον διορισμό πρεσβευτών», ανέφερε.

    Ο Τσαβούσογλου επισκέφθηκε το Κάιρο τον περασμένο μήνα, μια δεκαετία μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ύστερα από την ανατροπή του τότε προέδρου της Αιγύπτου και συμμάχου της Άγκυρας, Μοχάμεντ Μόρσι.

    Ο Σούκρι είχε επισκεφθεί την Τουρκία πριν από δύο εβδομάδες, σε μια έκφραση αλληλεγγύης μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που σκότωσαν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στη νοτιοανατολική Τουρκία και στη βορειοδυτική Συρία.

    Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία για έναν ενδεχόμενο επαναδιορισμό πρέσβεων θα γίνουν την κατάλληλη χρονική στιγμή.

    Οι διαβουλεύσεις μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων των υπουργείων Εξωτερικών των χωρών ξεκίνησαν το 2021, καθώς η Τουρκία ξεκίνησε να επιδιώκει εξομάλυνση των σχέσεών της με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.

    Ωστόσο, η εξομάλυνση της σχέσης Άγκυρας-Καΐρου επιταχύνθηκε αφότου ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντάλλαξαν χειραψία στη Ντόχα κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

    Οι δύο πρόεδροι ενδέχεται να έχουν νέα κατ’ ιδίαν συνάντηση μετά τις τουρκικές εκλογές της 14ης Μαΐου, υπογράμμισε ο Τσαβούσογλου.

    Διαβάστε επίσης:

    Παππάς: Η χρησιμότητα του σκεπτικού της κυρίας Κλάπα είναι αυτή του προεκλογικού φυλλαδίου της Ν.Δ. – Η συνάντηση κυβερνητικών με τον κ. Τζανερίκο είναι η μόνη που έγινε προσφάτως;



    ΣΧΟΛΙΑ