• Διεθνής πολιτική

    Το ΝΑΤΟ “χτυπάει” τη Ρωσία μέσω… Μαυροβουνίου

    NATO

    NATO


    Ως «χτύπημα» κατά της Ρωσίας ερμηνεύουν πολλοί την κίνηση του ΝΑΤΟ να προσκαλέσει το Μαυροβούνιο να ενταχθεί στους κόλπους του, μία κίνηση που αναμφίβολα δεν θα αρέσει καθόλου στη Μόσχα.

    «Αυτή είναι η αφετηρία μίας πολύ όμορφης συμμαχίας», δήλωσε στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Igor Luksic, αποδεχόμενος την πρόσκληση για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της χώρας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

    Στο ΝΑΤΟ έχουν ήδη ενταχθεί από το 2009 η Αλβανία και η Κροατία, ενώ αντίθετα η Σερβία, από τους πιο στενούς συμμάχους της Ρωσίας στα Βαλκάνια, τηρεί αρνητική στάση, αντίθετα με το Μαυροβούνιο (το οποίο μόλις το 2006 αποσχίστηκε από τη Σερβία).

    Βέβαια, αντικειμενικά μιλώντας, το Μαυροβούνιο δεν κάνει και πολύ ισχυρότερο το ΝΑΤΟ – μιλάμε για μία χώρα μόλις 650.000 κατοίκων, άλλωστε. Όμως η κίνηση είναι συμβολική, και στόχος της είναι, φυσικά, η Ρωσία.

    Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και της Γιουγκοσλαβίας, ΝΑΤΟ και Ρωσία ξιφουλκούν για να αποκτήσουν τη μέγιστη δυνατή επιρροή στις πρώην κομμουνιστικές χώρες που προέκυψαν σε Βαλκάνια και Βαλτική. Η Μόσχα θεωρεί πως η επεκτατική πολιτική του ΝΑΤΟ σε χώρες που βρίσκονται στη «γειτονιά» της αποτελεί επιθετική πράξη, και δεν έχει κρύψει τη θέση  της αυτή. Μάλιστα, τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov χαρακτήρισε την επέκταση του ΝΑΤΟ «λάθος, ακόμα και πρόκληση», ενώ αναφέρθηκε στην πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ ως «ανεύθυνη».

    Εξάλλου, η Ρωσία έχει καταφέρει μέχρι τώρα να μπλοκάρει την ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, παρά το δημοψήφισμα του 2008 στη χώρα, στο οποίο οι πολίτες επέλεξαν την ένταξη σε ποσοστό 77%. Ωστόσο, το Μαυροβούνιο είναι μία άλλη ιστορία, και η επικείμενη ένταξή του στο ΝΑΤΟ (που μπορεί να καθυστερήσει ως και 18 μήνες) αφήνει τη Ρωσία με μοναδικό μη νατοϊκό σύμμαχο στα Βαλκάνια τη Σερβία.

    Και ο «ψυχρός» πόλεμος συνεχίζεται…



    ΣΧΟΛΙΑ