• Διεθνής πολιτική

    Το Ιράν έστειλε πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

    • NewsRoom
    το πολεμικό πλοίο του Ιράν Albroz

    Albroz


    Στην Ερυθρά Θάλασσα εισήλθε το ιρανικό πολεμικό πλοίο Alborz, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, αυξάνοντας περισσότερο την ανησυχία στην περιοχή, έπειτα και από τις νέες απόπειρες επίθεσης από αντάρτες των Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία.

    Το πολεμικό πλοίο Alborz εισήλθε στην Ερυθρά Θάλασσα μέσω του στενού Μπαμπ ελ-Μαντέμπ, ανέφερε το Tasnim. Αν και δεν ανέφερε πότε το πλοίο εισήλθε στην περιοχή, ανεπιβεβαίωτες αναφορές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζουν πως έγινε αργά το Σάββατο.

    Το ιρανικό πρακτορείο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την αποστολή του Albroz.

    Ο αρχηγός του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού, Σαχράμ Ιράνι σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης στις 2 Δεκεμβρίου είχε αναφέρει ότι το Alborz εκτελεί αποστολές στην Ερυθρά Θάλασσα.

    Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες της Υεμένης έχουν αυξήσει τις επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, σε «αλληλεγγύη» προς τη Χαμάς. Οι επιθέσεις έχουν κάνει μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αποφεύγουν την περιοχή, επιλέγοντας τον πιο χρονοβόρο και δαπανηρό γύρο της Αφρικής.

    Μέσω της διαδρομής μέσω της διώρυγας του Σουέζ μεταφέρεται σχεδόν το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

    Μετά τα περιστατικά, οι ΗΠΑ δημιούργησαν μια ομάδα σε συνεργασία με άλλες  χώρες για την προστασία του ναυτικού εμπορίου στην περιοχή. Την παραμονή της πρωτοχρονιάς, αμερικανικά ελικόπτερα βύθισαν σκάφη των Χούθι που πραγματοποιούσαν επίθεση στο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Maersk Hangzhou. Δέκα αντάρτες των Χούθι έχασαν τη ζώή τους.

    Η Maersk ανακοίνωσε πως αναστέλλει για 48 ώρες τη διέλευση του στόλου της από το στρατηγικής σημασίας στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα.

    Διαβάστε επίσης

    Ερυθρά Θάλασσα: Δέκα αντάρτες Χούθι νεκροί από αμερικανικά πυρά

    Ερυθρά Θάλασσα: Αναταραχή στον στόλο των containerships μετά τις επιθέσεις

    Hapag-Lloyd: Η διαδρομή στην Ερυθρά Θάλασσα παραμένει επικίνδυνη



    ΣΧΟΛΙΑ