Οι ομοϊδεάτισσες Τζόρτζια Μελόνι και Μαρίν Λεπέν
Περιεχόμενα
Τις δύο τελευταίες φορές που η Μαρίν Λεπέν έβαλε υποψηφιότητα για την προεδρία της Γαλλίας, οι ψηφοφόροι των υπόλοιπων κομμάτων ενώθηκαν για να την εμποδίσουν.
Στον πρώτο εκλογικό γύρο που διεξήχθη την προηγούμενη Κυριακή (30/06), το κόμμα της, «Εθνική Συσπείρωση» ήρθε πρώτο σε εθνικές εκλογές για πρώτη φορά στην ιστορία του, συγκεντρώνοντας πάνω από το 33% των ψήφων.
Τα αποτελέσματα του δεύτερου εκλογικού γύρου που διεξάγεται σήμερα (07/07) αναμένεται να βυθίσουν τη Γαλλία σε μια περίοδο πολιτικής και οικονομικής αναταραχής. Για άλλη μια φορά, τα υπόλοιπα κόμματα της χώρας θα ζητήσουν από τους ψηφοφόρους τους να συσπειρωθούν για να εμποδίσουν την ακροδεξιά να επιτύχει πλειοψηφία. Το πιο πιθανό αποτέλεσμα του δεύτερου εκλογικού γύρου είναι ένα μια κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς όμως να αποκλείεται και το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης με επικεφαλής τον 28χρονο Ζορντάν Μπαρντελά.
Τα υψηλά ποσοστά του ακροδεξιού κόμματος δίνουν επίσης τη δυνατότητα στη Λεπέν – η οποία έχει κάνει εκστρατεία για την απομάκρυνση της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και έχει δεσμευτεί να ισχυροποιήσει τις σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία – να διεκδικήσει την προεδρία το 2027, προκαλώντας σοκ στον δυτικό κόσμο.
Το Παρίσι και οι Βρυξέλλες αναρωτιούνται αν η Λεπέν εννοεί πραγματικά αυτά που λέει. Στην Ιταλία, η ακροδεξιά πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει μετριάσει τις θέσεις και μάλιστα τώρα υποστηρίζει την Ουκρανία και συνεργάζεται στενά με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Εάν η Λεπέν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας, της έβδομης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, θα ακολουθήσει την ίδια τακτική με τη Μελόνι;
Από τον Μπενίτο στην Ούρσουλα: Οι νεοφασιστικές ρίζες της Μελόνι
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός μπήκε στην πολιτική σε ηλικία 15 ετών όταν εντάχθηκε στο τμήμα νεολαίας ενός νεοφασιστικού πολιτικού κόμματος, το οποίο ιδρύθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από έναν επιτελάρχη της τελευταίας κυβέρνησης του Μπενίτο Μουσολίνι. Η Μελόνι εξελέγη στο ιταλικό κοινοβούλιο το 2006 και το 2008 έγινε η νεότερη υπουργός στην ιστορία της Ιταλίας σε ηλικία 31 ετών, χάρη στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μετά την πτώση της κυβέρνησης το 2011, η Μελόνι ίδρυσε το ακροδεξιό κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας, επιλέγοντας την τρίχρωμη φλόγα ως σύμβολό του.
Η Μελόνι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της επόμενης δεκαετίας προσελκύοντας ψηφοφόρους με τη σκληρή δεξιά ρητορική για τη μετανάστευση, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι. Ωστόσο, ενώ πανηγύρισε τη νίκη του Βλαντίμιρ Πούτιν στις εκλογές του 2018 ως αντιπροσωπευτική «της ξεκάθαρης βούλησης του ρωσικού λαού», έκανε στροφή μετά την εισβολή στην Ουκρανία, και έγινε μία από τις πιο ηχηρές αντιπάλους του Ρώσου προέδρου, προτού γίνει πρωθυπουργός το 2022.
«Άλλαξε, αλλά είναι πιστή στην τρίχρωμη φλόγα, υπάρχει μια πίστη στον νεοφασισμό», δήλωσε ο Μαρκ Λαζάρ, ειδικός της γαλλο-ιταλικής πολιτικής στα πανεπιστήμια Sciences Po και Luiss. Παρ’ όλα αυτά, η Μελόνι έχει συνεργαστεί στενά με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, πρόσθεσε.
Τι στάση θα κρατήσει η Λεπέν;
Αντίθετα, η Μαρίν Λεπέν έχει περάσει χρόνια προσπαθώντας να αποδαιμονοποιήσει την εικόνα της. Αυτό όμως που δεν έκανε ήταν να χαμηλώσει τους τόνους της απέναντι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αν και έχει υπαναχωρήσει από τις προηγούμενες εκκλήσεις της να εγκαταλείψει η Γαλλία την ΕΕ ή την κοινή νομισματική της ζώνη, δεν έχει κρύψει την περιφρόνησή της για τις Βρυξέλλες και την επιθυμία της να περικόψει τις εξουσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το προεδρικό πρόγραμμα της Λεπέν για το 2022 περιλάμβανε την πρόταση της εξόδου της Γαλλίας από την στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ. Και ενώ έχει καταδικάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, το κόμμα της απείχε σε βασικές ψηφοφορίες στη Γαλλία και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη στήριξη του Κιέβου.
Η αποδαιμονοποίηση της Λεπέν
Κατά την προετοιμασία του δευτέρου εκλογικού γύρου το κόμμα της Λε Πεν άφησε να εννοηθεί ότι πιθανότατα θα υποχωρήσει σε ορισμένα από τα πιο πλούσια σχέδια δαπανών του, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης να μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 60 έτη. Το κόμμα αφαίρεσε επίσης αθόρυβα μέρος της αμυντικής του πολιτικής από την ιστοσελίδα του, διαγράφοντας τμήματα που πρότειναν την εμβάθυνση των διπλωματικών δεσμών με τη Ρωσία, τη διακοπή των σχεδίων συνεργασίας με τη Γερμανία και την έξοδο από την ολοκληρωμένη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ. Ο Μπαρντελά περιγράφει τώρα τη Ρωσία ως «πολυδιάστατη απειλή τόσο για τη Γαλλία όσο και για την Ευρώπη».
«Σαφώς η Λεπέν έχει βάλει λίγο νερό στο κρασί της», δήλωσε στο Politico ο Τιερί Σοπέν, εμπειρογνώμονας στο Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ και καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης, αν και πρόσθεσε ότι η Εθνική Συσπείρωση εξακολουθεί να διατηρεί κάποιες ριζοσπαστικές θέσεις, όπως η πεποίθηση ότι το γαλλικό δίκαιο πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι των κανόνων της ΕΕ.
Ορισμένοι ερμήνευσαν την επανατοποθέτηση της Λεπέν ως ένδειξη ότι η Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτιδα σχεδιάζει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Μελόνι και να συνεργαστεί με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
«Μπορείτε να κάνετε έναν παραλληλισμό με την κυβέρνηση Μελόνι», δήλωσε ο Φρανσέσκο Σαρασένο, καθηγητής οικονομικών στο Sciences Po Paris. «Η οικονομία και οι σχέσεις με την Ευρώπη είναι δυο τομείς στους οποίους η Μελόνι έχει τη λιγότερη επιρροή επειδή υπάρχουν περιορισμοί που είναι δύσκολο να παρακαμφθούν» εξήγησε.
Ένα στέλεχος γαλλικής επιχείρησης, το οποίο θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι οι επιχειρηματίες στη Γαλλία φοβούνται περισσότερο το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης με επικεφαλής το Νέο Λαϊκό Μέτωπο παρά την Εθνική Συσπείρωση.
«Αν θέλει να έχει μια σοβαρή ευκαιρία στις εκλογές του 2027, πρέπει να δείξει ότι μπορεί να είναι μια πολιτικός που προσφέρει», δήλωσε διπλωμάτης από χώρα της ΕΕ με έδρα τις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι η Λεπέν θα πρέπει να επιλέξει είτε το παράδειγμα της Μελόνι ή είτε του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.
Ωστόσο, όποια κι αν είναι η στάση τους στη διεθνή σκηνή, καμία από τις δύο δεν έχει μαλακώσει την εσωτερική πολιτική της. Η Λεπέν εξακολουθεί να υποστηρίζει την αφαίρεση των κοινωνικών παροχών από τους γονείς ανηλίκων που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα και έχει ζητήσει να απαγορευτεί σε άτομα με πολλαπλές υπηκοότητες να κατέχουν κορυφαίες θέσεις στη δημόσια διοίκηση.
Η Μελόνι έχει επίσης επιμείνει σε ορισμένες από τις πιο συντηρητικές θέσεις της, καταθέτοντας νομοθεσία που θα επέτρεπε σε ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων να μπαίνουν μέσα σε κλινικές που παρέχουν την επέμβαση. Ηγέτες της νεολαίας του κόμματός της βιντεοσκοπήθηκαν να κάνουν αντισημιτικά σχόλια και να καυχώνται ότι είναι φασίστες, ναζί και ρατσιστές.
Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και τα ευρωπαϊκά θέματα, η Λεπέν θα έχει μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών από τη Μελόνι, η οποία ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνασπισμού πρέπει να συντονίζεται με τους εταίρους της. Παρόλο που και η Ιταλία και η Γαλλία είναι υπερχρεωμένες, το μέγεθος της δεύτερης και ο κομβικός της ρόλος στην ΕΕ θα έδιναν στη Λεπέν μεγαλύτερη επιρροή στις Βρυξέλλες.
«Η Γαλλία είναι ισχυρότερη χώρα από την Ιταλία και εξαρτάται λιγότερο από την Ευρώπη, οπότε θα μπορούσαν να υπάρξουν μερικοί ακόμη κλυδωνισμοί», πρόσθεσε ο Σαρασένο.
Ακροδεξιές συμμαχίες
Μέχρι στιγμής η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει επιλέξει να κρατήσει τη Λεπέν σε απόσταση. Ερωτηθείσα ενόψει των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας το 2022 αν προτιμά τη Λεπέν από τον Μακρόν, η Μελόνι απάντησε ότι δεν αισθάνεται ότι εκπροσωπείται από κανέναν από τους δύο. Τον περασμένο μήνα αρνήθηκε πρόταση της Λεπέν να συνεργαστούν ενόψει των Ευρωεκλογών.
Τη Δευτέρα, η Μελόνι συνεχάρη τη Λεπέν για τη νίκη της στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών και δήλωσε ότι η Γαλλία είναι μια άκρως πολωμένη χώρα και «προφανώς προτιμώ τη δεξιά».
Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο μήνα, η Μελόνι έγινε έξαλλη επειδή αποκλείστηκε από τη συζήτηση για την επόμενη φουρνιά ηγετών της ΕΕ. Από μόνοι τους, ο Μελόνι και ο Όρμπαν δεν μπορούν να πετύχουν πολλά. Με τη Λεπέν στο τραπέζι, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι διαφορετικό.
«Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να υιοθετήσει μια πολύ πιο ριζοσπαστική και συγκρουσιακή στάση» δήλωσε ο Σοπέν.
Πηγή: Politico via ertnews
Διαβάστε επίσης:
Στα ύψη οι τιμές των ακινήτων στη Θεσσαλονίκη
Έβρος: Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση κοντά στην περιοχή της Κορνοφωλιάς