ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι συριακές αρχές απομακρύνουν σήμερα οικογένειες Βεδουίνων από την πόλη με πλειονότητα Δρούζων Σουέιντα (νότια), εκμεταλλευόμενες κατάπαυση του πυρός που έβαλε τέλος σε αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και τα επίσημα ΜΜΕ.
Ανταποκριτής του AFP κοντά στην πόλη είδε φάλαγγα τεσσάρων λεωφορείων και αυτοκινήτων να εισέρχεται στη Σουέιντα και στη συνέχεια να βγαίνει από την πόλη, γεμάτα αμάχους μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.
Μεταφέρθηκαν σε κέντρα υποδοχής στην Ντεράα, νοτιότερα, και στη Δαμασκό, σε συντονισμό με τη συριακή Ερυθρά Ημισέληνο, διευκρίνισε.
Σύμφωνα με το συριακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana, 1.500 Βεδουίνοι μέλη φυλών αναμένεται να απομακρυνθούν.
Η κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ χθες, Κυριακή, έβαλε τέλος στη βία που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε Δρούζους μαχητές και φυλές Βεδουίνων, που οι σχέσεις τους είναι τεταμένες εδώ και δεκαετίες, και περιπλέχθηκαν από την επέμβαση σουνιτικών αραβικών φυλών που συνέρρευσαν από άλλες περιοχές της Συρίας για να ενισχύσουν τους Βεδουίνους.
Μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγράφηκαν από ΜΚΟ και αυτόπτες μάρτυρες, κυρίως εκτελέσεις Δρούζων με συνοπτικές διαδικασίες σε μεγάλη κλίμακα.
“Καταλήξαμε σε μία φόρμουλα που μας επιτρέπει να αποκλιμακώσουμε την κρίση απομακρύνοντας τις οικογένειες Βεδουίνων συμπατριωτών μας και φυλών που βρίσκονται τώρα στην πόλη Σουέιντα”, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας στην επαρχία Σουέιντα, ο στρατηγός Άχμαντ Νταλάτι, στην επίσημη τηλεόραση.
Οι αρχές είχαν ανακοινώσει κατάπαυση του πυρός το Σάββατο, η οποία όμως τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή, μετά την αποχώρηση Βεδουίνων μαχητών και φυλών από ένα τμήμα της πόλης Σουέιντα, τον έλεγχο της οποίας ανέκτησαν ομάδες Δρούζων.
Η Δαμασκός ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός έπειτα από δήλωση της Ουάσινγκτον η οποία διαβεβαίωνε ότι είχε διαπραγματευθεί εκεχειρία ανάμεσα στη Συρία και στο Ισραήλ, που λέει ότι θέλει να προστατεύσει τους Δρούζους, μια μειονότητα που είναι εγκατεστημένη επίσης στο Ισραήλ και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.
Η συμφωνία αυτή επέτρεψε την ανάπτυξη κυβερνητικών δυνάμεων στην επαρχία –αλλά όχι στην ίδια την πόλη Σουέιντα– κάτι που απέρριπτε μέχρι τότε το Ισραήλ.
Μία πρώτη αυτοκινητοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθε την Κυριακή στη ρημαγμένη πόλη, όπου έχει διακοπεί η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση και τα τρόφιμα αρχίζουν να σπανίζουν.
Διαβάστε επίσης:
Συρία: Τουλάχιστον 128.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τις συγκρούσεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
Συρία: Το Ισραήλ επιτρέπει περιορισμένη πρόσβαση των συριακών δυνάμεων στη Σουέιντα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Προς μία νέα εποχή για τις ευρωπαϊκές τιτλοποιήσεις: Η πρόταση της Κομισιόν για ρευστότητα στην πραγματική οικονομία
- Ουκρανία: Η χρηματοδότηση επιπλέον 5 δισ. ευρώ είναι απαραίτητη για την παραγωγή όπλων
- Κυρανάκης: Το δημοσίευμα περι διοδίων «Γράφτηκε για να εξοργίσει»
- Intralot: Έπεσαν οι υπογραφές στην οριστική συμφωνία συναλλαγής με την Bally’s Corporation
