• Διεθνής πολιτική

    Στόχος της Γαλλίας να «μην υπάρξει ρωσική νίκη» στον πόλεμο της Ουκρανίας

    Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον

    Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον


    Ο στόχος για τη Γαλλία είναι «να μην υπάρξει ρωσική νίκη», είναι «να απελευθερωθεί η Ουκρανία», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

    «Αυτός που επιδιώκει τον πόλεμο, αυτός που είναι πολεμοχαρής είναι ο κ. Πούτιν», είπε ο Μπον.

    «Παρέχουμε τα μέσα στην Ουκρανία χωρίς να είμαστε εμείς οι ίδιοι σε πόλεμο για να αντισταθούμε, (…) για να απελευθερωθεί από μια επίθεση. Δεν προκάλεσαν εκείνοι τον πόλεμο από τη Ρωσία. Προσπαθούν να απελευθερωθούν από μια χώρα κατοχής ως κυρίαρχο κράτος. Είναι θεμιτό, τους στηρίζουμε. Δεν είναι μόνο ηθικό καθήκον. Εάν δεν το έκανεν η Ευρώπη θα ήταν σαν να έλεγε: Εμπρός, η Ρωσία του κ.Πούτιν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Αυτό θα ήταν επικίνδυνο για την ασφάλειά μας. Όταν είσαι αδύναμος, δεν δημιουργείς ειρήνη. Η Ουκρανία είναι Ευρώπη», σημείωσε.

    Οι σχέσεις του Παρισιού με το Κίεβο δεν διανύουν την καλύτερη περίοδο.

    Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε χθες ότι κάθε εναλλακτική πρόταση αντί της υποψηφιότητας της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνιστούσε «συμβιβασμό» με τη Ρωσία απαντώντας στο σχέδιο της «ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας» που πρότεινε ο Γάλλος ομόλογός του, ο Εμανουέλ Μακρόν.

    «Δεν πρέπει να αναζητούμε διέξοδο για τη Ρωσία και ο Μακρόν το κάνει μάταια», είχε πει ο Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα.

    Διαβάστε επίσης:

    Bloomberg: Μην αφήνετε τον Ερντογάν να επιβραδύνει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ – Να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποβολής

    Ερντογάν: Η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να συνεργαστούν στη μάχη κατά της τρομοκρατίας



    ΣΧΟΛΙΑ