• Διεθνής πολιτική

    Στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Κινέζος πρέσβης μετά τις δηλώσεις για τους Ουιγούρους

    • NewsRoom
    Δύο σημαίες της Τουρκίας μπροστά από κτήρια της Κωνσταντινούπολης


    Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τον Κινέζο πρέσβη στην Άγκυρα μετά τη δήλωση της πρεσβείας του ότι έχει «το δικαίωμα να απαντήσει» σε ηγετικά στελέχη της τουρκικής αντιπολίτευσης που επέκριναν τη μεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων από την Κίνα πριν από τρεις δεκαετίες.

    Η ηγέτιδα του αντιπολιτευόμενου κόμματος IYI, Μεράλ Ακσενέρ και ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, μέλος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), έκαναν τις δηλώσεις τους αυτές με αφορμή την συμπλήρωση 31 ετών από μια σύντομης διάρκειας εξέγερση των Ουιγούρων κατά της κυβέρνησης στο δυτικό άκρο της Κίνας.

    Η Ακσενέρ ανέφερε με ανάρτησή της στο twitter ότι «δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί απέναντι στην δίωξη τους» και τους μαρτυρικούς θανάτους. Ο Γιαβάς τόνισε πως «εξακολουθούμε να αισθανόμαστε τον πόνο από τη σφαγή» του 1990.

    Ο Κινέζος πρέσβης Λιού Σαομπίν κλήθηκε στο ΥΠΕΞ μετά την απάντηση της πρεσβείας του στους δύο πολιτικούς, η οποία αναρτήθηκε στο Twitter.

    «Η κινεζική πλευρά αντιτίθεται σθεναρά σε οποιοδήποτε πρόσωπο κατέχει θέση εξουσίας και αμφισβητεί με τον οποιονδήποτε τρόπο την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και το καταδικάζει έντονα», τόνιζε η ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας στην Άγκυρα, και συμπλήρωνε πως: «η κινεζική πλευρά διατηρεί το νόμιμο δικαίωμά της να απαντήσει».

    «Η Αυτόνομη Περιοχή των Ουιγούρων του Σιντζιάνγκ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής επικράτειας», προσέθετε.

    Πολλοί από τους 40.000 Ουιγούρους στην Τουρκία επικρίνουν τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο Πεκίνο μετά την έγκριση τον Δεκέμβριο από την Κίνα μιας συνθήκης έκδοσης, η οποία φοβούνται ότι ενδέχεται να οδηγήσει στην επιστροφή τους στην Κίνα όπου μπορεί να αντιμετωπίσουν αόριστες κατηγορίες, τις οποίες αρνούνται.

    Εκατοντάδες διαμαρτυρήθηκαν όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας επισκέφτηκε την Άγκυρα τον περασμένο μήνα.

    Ειδικοί του ΟΗΕ εκτιμούν ότι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ουιγούροι και άλλοι μουσουλμάνοι κρατούνται σε κέντρα κράτησης στη Σιντζιάνγκ της βορειοδυτικής Κίνας. Οι ΗΠΑ δήλωσαν τον Ιανουάριο πως η Κίνα διέπραξε «γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» κατά των Ουιγούρων.

    Η Ακσενέρ και ο Γιαβάς θεωρούνται πιθανοί αντίπαλοι του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του 2023.



    ΣΧΟΛΙΑ