ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο αμερικανικό Κογκρέσο μίλησε, μέσω βιντεοσύνδεσης, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Ζελένσκι χαιρέτησε εκ μέρους όλων των Ουκρανών, λέγοντας ότι «το πεπρωμένο του έθνους μας διακυβεύεται» αλλά «η Ρωσία δεν επιτέθηκε μόνο σε εμάς, επιτέθηκε εναντίον των αξιών μας, στο δικαίωμά μας να ζούμε ελεύθεροι, όπως εσείς στις ΗΠΑ».
Μιλώντας ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε έναν παραλληλισμό μεταξύ του πολέμου που εξαπέλυσε η Μόσχα στην Ουκρανία και των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και της επίθεσης της ιαπωνικής αεροπορίας κατά της αμερικανικής βάσης στο Περλ Χάρμπορ το 1941.
«Στη σπουδαία ιστορία σας, έχετε σελίδες που σας επιτρέπουν να κατανοήσετε τους Ουκρανούς», είπε απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα.
«Θυμηθείτε το Περλ Χάρμπορ, εκείνο το φρικτό πρωινό της 7ης Δεκεμβρίου 1941, όταν ο ουρανός σας σκοτείνιασε από τα αεροπλάνα που σας επιτέθηκαν», «θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου, εκείνη την φρικτή μέρα του 2001», είπε.
«Αυτόν τον τρόμο, η Ευρώπη δεν τον έχει βιώσει εδώ και 80 χρόνια», είπε.
Τα μέλη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών υποδέχθηκαν όρθια και με παρατεταμένο χειροκρότημα τον Ζελένσκι, ο οποίος απευθύνεται μέσω τηλεδιάσκεψης στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα.
«Slava Ukraina», «Δόξα στην Ουκρανία», είπε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι υποδεχόμενη τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Ουκρανός πρόεδρος παράλληλα κάλεσε για περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια για την προστασία του ουκρανικού εναέριου χώρου και για περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης όλων των αμερικανικών επιχειρήσεων.
«Στην σκοτεινότερη στιγμή για την Ιστορία της χώρας μας και της Ευρώπης σας ζητώ να κάνετε περισσότερα, κάθε εβδομάδα να επιβάλλονται νέες, περισσότερες κυρώσεις» είπε.
Μάλιστα, επανέλαβε το αίτημα για την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, λέγοντας: «Είναι πολύ αυτό που ζητάμε;».
«Η Ρωσία έχει μετατρέψει τον ουρανό της Ουκρανίας σε πηγή θανάτου για χιλιάδες ανθρώπους», δήλωσε ο Ζελένσκι.
«Έχω ένα όνειρο και μία ανάγκη: να προστατευτούν οι ουρανοί μας», τόνισε ο κ. Ζελένσκι, ενώ ευχαρίστησε τον πρόεδρο Μπάιντεν για την στήριξη και τη βοήθεια.
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε: «Εύχομαι να είστε ο ηγέτης του κόσμου. Το να είστε ο ηγέτης του κόσμου, σημαίνει να είστε ο ηγέτης της ειρήνης».
Διαβάστε επίσης:
Δένδιας: Μέχρι αύριο ο γενικός πρόεξενος θα έχει περάσει σε έδαφος της ΕΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βουλή: Στοιχεία για τους Έλληνες ναυτικούς που είναι εγκλωβισμένοι στον Περσικό Κόλπο έδωσε ο Στ. Γκίκας
- Κάγια Κάλας: Θετικές οι χώρες στην ενίσχυση της επιχείρησης ASPIDES, χωρίς προς το παρόν εντολή για το Στενό του Ορμούζ
- Η Ευρώπη μετά το Μπαχρέιν χάνει και τον βασικότερο προμηθευτή της σε αλουμίνιο από την Αφρική
- Πέντε ταχύπλοα αγόρασε η Seajets του Μάριου Ηλιόπουλου – Τι δήλωσε στο mononews
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.