Διεθνής πολιτική

Στην Τουρκία θα ταξιδέψουν οι ΥΠΕΞ Φινλανδίας και Σουηδίας: Συζητήσεις γύρω από τις αντιρρήσεις της Άγκυρας

  • NewsRoom
Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ΥΠΕΞ Τουρκίας

Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ΥΠΕΞ Τουρκίας


Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας σχεδιάζουν να ταξιδέψουν “σύντομα” στην Τουρκία για να έχουν συνομιλίες με σκοπό να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TT, επικαλούμενο το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε και ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο θα συναντηθούν με τον Τούρκο ομόλογό τους, τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην τουρκική πρωτεύουσα, ανέφερε το ΤΤ.

Η Τουρκία λέει πως θέλει από τις σκανδιναβικές χώρες να σταματήσουν να υποστηρίζουν κουρδικές μαχητικές οργανώσεις που είναι παρούσες στις επικράτειές τους και να άρουν απαγορεύσεις στις πωλήσεις ορισμένων όπλων προς την Τουρκία.

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ εκφράζουν την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί έγκριση και από τα 30 μέλη της συμμαχίας και από τα κοινοβούλιά τους, όμως διπλωμάτες λένε πως ο Ερντογάν θα δεχθεί πιέσεις για να υποχωρήσει, καθώς η Φινλανδία και η Σουηδία θα ενισχύσουν σημαντικά το ΝΑΤΟ στη Βαλτική θάλασσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Νορβηγία: Οι σκανδιναβικές χώρες δίνουν «εγγυήσεις ασφαλείας» στη Σουηδία και τη Φινλανδία μέχρι να μπουν στο ΝΑΤΟ

Σουηδία: Πράσινο φως και από το κοινοβούλιο για την υποβολή αιτήματος για την ένταξη στο NATO

Ρωσία: Σταματά τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία τη ΔευτέραΣΧΟΛΙΑ