Διεθνής πολιτική

Στην Κίνα ο πρώην πρόεδρος της Ταϊβάν


Ταξίδι ορόσημο στην Κίνα θα κάνει αυτόν τον μήνα ο πρώην πρόεδρος της Ταϊβάν, Μα Γινγκ-Τζέου, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του, την Κυριακή, σύμφωνα με το Reuters. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένας πρώην ή νυν ηγέτης της Ταϊβάν επισκέπτεται την Κίνα από τότε που η ηττημένη κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας κατέφυγε στο νησί το 1949.

Το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 27 Μαρτίου και 7 Απριλίου, και γίνεται σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι, καθώς η Κίνα συνεχίζει τις στρατιωτικές και πολιτικές πιέσεις της για να προσπαθήσει να πείσει τη δημοκρατικά εκλεγμένη Ταϊβάν να αποδεχθεί την κινεζική κυριαρχία.

Ο Μα, ο οποίος παραμένει υψηλόβαθμο μέλος του αντιπολιτευόμενου κόμματος Κουομιντάνγκ (KMT) της Ταϊβάν, πραγματοποίησε μια συνάντηση-ορόσημο με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στη Σιγκαπούρη στα τέλη του 2015, λίγο πριν εκλεγεί η σημερινή πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-Γουέν.

Το ταξίδι του Μα Γινγκ-Τζέου
Στις πόλεις Ναντζίνγκ, Γουχάν, Τσανγκσά, Τσονγκτσίνγκ και Σαγκάη θα μεταβεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Κίνα ο Μα Γινγκ-Τζέου.

Θα συναντηθεί με φοιτητές και θα επισκεφθεί χώρους που συνδέονται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη σύγκρουση της Κίνας με την Ιαπωνία, καθώς και εκείνους που σχετίζονται με την επανάσταση του 1911, η οποία ανέτρεψε τον τελευταίο Κινέζο αυτοκράτορα και εγκαινίασε τη Δημοκρατία της Κίνας, ανέφερε το γραφείο του.

Ενώ, όπως υπογραμμίζει το Reuters, δεν έχει αναφερθεί εάν ο Μα Γινγκ-Τζέου θα συναντηθεί με Κινέζους αξιωματούχους ή ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του αν θα συναντήσει τον Σι.

Το KMT, το οποίο παραδοσιακά ευνοεί τους στενούς δεσμούς με την Κίνα, αλλά αρνείται σθεναρά ότι είναι υπέρ του Πεκίνου, έχει εντείνει τις δεσμεύσεις του με την Κίνα από τότε που τόσο η Κίνα όσο και η Ταϊβάν χαλάρωσαν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που σχετίζονται με την Covid-19.

Διαβάστε επίσης:

Σολτς: Το ένταλμα εις βάρος του Πούτιν δείχνει ότι κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμουΣΧΟΛΙΑ