• Διεθνής πολιτική

    Στη δίνη του Brexit οι διεθνείς αγορές και το ΧΑ. Τι λένε οι αναλυτές για το sell off στις μετοχές


    Ο τυφώνας του Brexit σαρώνει σήμερα όλες τις χρηματιστηριακές αγορές και κατ’ επέκταση και την ελληνική. Κραχ 15% σημείωσε στο άνοιγμα ο γενικός δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να υποχωρούν στο limit down. Ανάλογη άλλωστε είναι η εικόνα των τραπεζικών τίτλων και στις υπόλοιπες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου.

    Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 12,45% στις 541 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 95 εκατ. ευρώ.

    Απώλειες 16,44% καταγράφει ο FTSE 25, στις 1.433,66 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 29,82% στις 724,87 μονάδες.

    Η Alpha Bank υποχωρεί κατά 26,69%, η Εθνική καταγράφει απώλειες 28,73%, η Πειραιώς σημειώνει βουτιά 28% και η Eurobank αποχωρεί κατά 30%.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρεί κατά 7,3%, στις 1.261,23 μονάδες ενώ νωρίτερα υποχώρησε μέχρι τις 1.241,94 μονάδες, ενώ ο STOXX Europe 600 χάνει ποσοστό 7,5%. Στο Λονδίνο ο δείκτης των blue chips, FTSE 100 υποχωρεί κατά 4,3%, με τον όγκο των συναλλαγών να ξεπερνά σε μία μόλις ώρα κατά 100% το μέσο όρο συναλλαγών των 90 ημερών.

    “Η απόφαση μειώνει την προοπτική ανάπτυξης για τη Μεγάλη Βρετανία και την Ευρώπη εν μέσω αβεβαιότητας και απειλής για πιο δύσκολες οικονομικές συνθήκες” αναφέρει η Goldman Sachs.

    Η Barclays εκτιμά ότι το σημερινό sell-off σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου θα συνεχιστεί για ένα διάστημα, καθώς υπάρχουν μεγάλα τμήματα της αγοράς που είτε δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένα, είτε δεν είχαν τη δυνατότητα hedging.

    “Είναι μια ακραία κίνηση για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά και για τη δημοκρατία”, είπε ο επικεφαλής των επενδύσεων χαρτοφυλακίου του Millennium Global, Richard Benson. “Η αγορά αποτιμά τις μειώσεις επιτοκίων που έχουν πραγματοποιήσει οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες και εκτιμούμε ότι θα δοθεί ρευστότητα από αυτές σε παγκόσμιο επίπεδα τις επόμενες ώρες”, συμπλήρωσε.

    Οι τράπεζες της ευρωζώνης υποχωρούν κατά 14,5% και βαδίζουν για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση που έχουν καταγράψει ποτέ, οι ασφαλιστικές υποχωρούν κατά 12,7% και οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών χάνουν ποσοστό 10,5%.

    Οι τίτλοι των Barclays, Royal Bank of Scotland και Lloyds σημειώνουν βουτιά από 16,6% έως 20%. Αντίθετα, οι μετοχές των Randgold Resources και Fresnillo, παραγωγής χρυσού, καταγράφουν κέρδη άνω του 11% λόγω των προσδοκιών για σημαντική άνοδο της τιμής του πολύτιμου μετάλλου που θεωρείται επενδυτικό καταφύγιο.

    Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε πως παρακολουθεί στενά τις χρηματαγορές και πως συνεχίζει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προκειμένου να διασφαλίσει την σταθερότητα τιμών και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

    Παράλληλα, τόνισε πως είναι σε ετοιμότητα να παράσχει επιπλέον ρευστότητα, αν χρειαστεί, στην αγορά συναλλάγματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/echete-lefta-sti-megali-vretania-dite-ti-tha-simvi-apo-do-ke-pera/55965

     



    ΣΧΟΛΙΑ