• Διεθνής πολιτική

    Σούνακ: Εθνικές εκλογές το β’ εξάμηνο του 2024;

    • NewsRoom
    Ρίσι Σούνακ

    Ρίσι Σούνακ (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Εκλογές το φθινόπωρο σχεδιάζει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, απορρίπτοντας τις αυξανόμενες εκκλήσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για ψηφοφορία τον Μάιο.

    «Υπόθεση εργασίας είναι ότι θα έχουμε γενικές εκλογές το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους και στο μεταξύ έχω πολλά τα οποία θέλω να συνεχίσω να υλοποιώ»,  δήλωσε σήμερα ο Σουνάκ στα μέσα ενημέρωσης.

    Ωστόσο, αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο εκλογών την άνοιξη, γεγονός που σημαίνει ότι οι εικασίες είναι πιθανό να συνεχιστούν στο Γουέστμινστερ,  ειδικά εάν η εικόνα των δημοσκοπήσεων βελτιωθεί για το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα.

    Θεωρητικά, ο Σουνάκ μπορεί να πραγματοποιήσει εκλογές μέχρι τον Ιανουάριο του 2025, όμως οι περισσότεροι πολιτικοί παρατηρητές αναμένουν ότι θα γίνουν το φθινόπωρο.

    Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν “φουντώσει” τα σενάρια για την εθνική ψηφοφορία την ίδια ημέρα με τις τοπικές εκλογές της 2ας Μαΐου, καθώς ο Σουνάκ επέλεξε να ανακοινώσει τον προϋπολογισμό νωρίτερα από το συνηθισμένο, ο οποίος αναμένεται να περιλαμβάνει αρκετές φορολογικές απαλλαγές.

    Ο Σούνακ προσπαθεί να παρουσιαστεί ως ένας καλός διαχειριστής της οικονομίας, καθώς βοήθησε στην αποκατάσταση της σταθερότητας σε κάποιον βαθμό, μετά την “καταστροφική” πρωθυπουργική θητεία των 7 εβδομάδων της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας το 2022, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

    “Πριν από ένα χρόνο, ο Σουνάκ υποσχέθηκε μείωση του πληθωρισμού στο μισό, μείωση του εθνικού χρέους και ανάπτυξης της οικονομίας. Αλλά μέχρι στιγμής το μόνο που κατάφερε είναι να πετύχει τον στόχο για τον πληθωρισμό“, επισημαίνει το δημοσίευμα.

    Διαβάστε επίσης:

    Πούτιν: Ρωσική υπηκοότητα σε ξένους που πολέμησαν εναντίον της Ουκρανίας

    Ιστορικό ρεκόρ για Πειραιά το 2023 στον κλάδο της κρουαζιέρας

    Κασσελάκης: Την ώρα που τα ΜΜΕ της προπαγάνδας μιλούν για «εκδρομή», εμείς θα έχουμε τριήμερο εργασίας



    ΣΧΟΛΙΑ