• Διεθνής πολιτική

    Σουνάκ: Δεν θα υπογράψει συμφωνία με τη Ν. Ιρλανδία που δεν διορθώνει τα προβλήματα

    • NewsRoom
    Ρίσι Σούνακ

    Ρίσι Σούνακ


    Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξάλειψη των “σοβαρών εμποδίων στο εμπόριο” στη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά δεν θα υπογράψει ένα σχέδιο που δεν επιλύει τα προβλήματα που παραμένουν από την αρχική συμφωνία για το Brexit, σύμφωνα με το Bloomberg.

    “Η δουλειά μου είναι να αδράξω αυτή την ευκαιρία, να αντιμετωπίσω τις δύσκολες επιλογές και να δώσω ό,τι έχω”, έγραψε ο Σούνακ σε άρθρο γνώμης στην Telegraph. “Και σας υπόσχομαι το εξής: Δεν θα συμφωνήσω σε καμία συμφωνία που δεν θα επιλύει τα προβλήματα και δεν θα αποδίδει για τη Βόρεια Ιρλανδία και την πολύτιμη Ένωσή μας”.

    Ο ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου διεξάγει συνομιλίες μέσα στο Σαββατοκύριακο με υπουργούς, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς προσπαθεί να επιλύσει το αδιέξοδο σχετικά με το επίμαχο Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας που διέπει το εμπόριο της περιοχής μετά το Brexit, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. Μια συμφωνία θα μπορούσε να ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα, είπαν οι άνθρωποι αυτοί.

    Στο δημοσίευμά του, ο Σουνάκ έθεσε τρία βασικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν:

    -Το εμπόριο πρέπει να μπορεί να ρέει ελεύθερα εντός της εσωτερικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία μοιράζεται ένα νησί με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της ΕΕ.

    -Η θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να γίνει σεβαστή.

    -Δεν πρέπει να επιτραπεί στην ΕΕ να επιβάλει νέους νόμους και κανονισμούς στη Βόρεια Ιρλανδία χωρίς τη συγκατάθεση του λαού και των θεσμών της.

    Ο Σoυνάκ προσπαθεί να τερματίσει μια αντιπαράθεση με την ΕΕ που δηλητηρίασε τις σχέσεις με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Βρετανίας από τότε που αποχώρησε από το μπλοκ πριν από τρία χρόνια.

    Αλλά με αυτόν τον τρόπο, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει επικρίσεις από τους συνδικαλιστές και τους υποστηριχτές του Brexit στο κόμμα των Τόρις ότι η νέα συμφωνία θα διατηρήσει το δίκαιο της ΕΕ και τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στη Βόρεια Ιρλανδία, κάτι που οι αντάρτες λένε ότι απειλεί τη θέση της περιοχής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Διαβάστε επίσης

    ΕΕ: Στηρίζεται στα 72 δισ. ευρώ της για να αντιμετωπίσει τις πράσινες πληρωμές του Μπάιντεν

    Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανεπιτυχείς οι ρωσικές επιθέσεις κοντά στο Γιαχίντνε, λέει ο ουκρανικός στρατός



    ΣΧΟΛΙΑ