• Διεθνής πολιτική

    Σουηδία: Παγώνει το αίτημά της για ένταξη στο NATO λόγω της Τουρκίας

    • NewsRoom
    Τομπάιας Μπίλστρομ, Σουηδός ΥΠΕΞ

    Τομπάιας Μπίλστρομ, Σουηδός ΥΠΕΞ


    Η Σουηδία ανακοίνωσε πως αναστέλλει το αίτημά της για ένταξή της στο ΝΑΤΟ λόγω του μπλόκου της Τουρκίας, με αφορμή το κάψιμο του Κορανίου έξω από την Τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter το πρακτορείο Nexta.

    Πλέον η σκανδιναβική χώρα αναμένει τις εξελίξεις γύρω από τις εκλογές στην Τουρκία, τον ερχόμενο Μάιο.

    Την ίδια ώρα, πάντως, ο Σουηδός ΥΠΕΞ, μιλώντας σε εφημερίδα της χώρας του τόνισε πως ελπίζει η Σουηδία του να μπορέσει να ενταχθεί στο NATO το καλοκαίρι.

    Σε συνέντευξή του στη σουηδική εφημερίδα Expressen, ο Σουηδός υπουργός αναγνώρισε πως υπάρχει οργή της Άγκυρας για τις πρόσφατες διαδηλώσεις και το κάψιμο του Κορανίου, κάτι που όπως παραδέχθηκε περιέπλεξε την διαδικασία ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

    «Είναι αυτονόητο ότι προσβλέπουμε στη σύνοδο κορυφής (του ΝΑΤΟ) στο Βίλνιους», είπε ο Μπίλστρομ στην Expressen όταν ρωτήθηκε για το χρονοδιάγραμμα ενδεχόμενης ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία. Η σύνοδος στο Βίλνιους είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία και η Τουρκία είναι οι μόνες χώρες της 30 χώρες του ΝΑΤΟ που δεν έχουν εγκρίνει τις αιτήσεις ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, με την πρώτη πάντως να δεσμεύεται πως θα το πράξει τον Φεβρουάριο.

    Διαβάστε επίσης:

    Ουκρανία: Τρεις νεκροί από ρωσικό πλήγμα σε πόλη της ανατολικής Ουκρανίας

    Δένδιας: Έχουμε δίπλα μας ένα αυθάδη και αναθεωρητικό γείτονα, αλλά είμαστε μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα με αυτοπεποίθηση



    ΣΧΟΛΙΑ