• Διεθνής πολιτική

    Σύνοδος Κορυφής: Διαφωνίες στην ΕΕ για το μεσανατολικό

    • NewsRoom

    (Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται για να κάνει δηλώσεις πριν από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ


    Στη σκιά των θλιβερών γεγονότων στη Μέση Ανατολή πραγματοποιείται η διήμερη Σύνοδος στις Βρυξέλλες. Ανάμεσα στα θέματα της ατζέντας των συζητήσεων και η συνεχιζόμενη υποστήριξη στην Ουκρανία, οι μεταναστευτικές προκλήσεις και η αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

    Ειδικότερα, οι «27» θα συζητήσουν ξανά για τη Μέση Ανατολή, καθώς η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία.

    Ωστόσο, όπως επισημαίνει το CNN δεν είναι όλοι οι «27» της ΕΕ στο ίδιο μήκος κύματος.

    Παρόλο που όλα τα κράτη-μέλη συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι η βοήθεια πρέπει να επιτραπεί στη Γάζα το συντομότερο δυνατόν, υπάρχουν δισταγμοί από ορισμένα να υποστηρίξουν την παύση των μαχών, επειδή φοβούνται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να περιορίσει την ικανότητα του Ισραήλ να αμυνθεί έναντι τρομοκρατικών επιθέσεων.

    Η σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας είναι μια πρόκληση για την ΕΕ, σχολιάζει το αμερικανικό μέσο. Μεταξύ των «27» υπάρχουν κράτη-μέλη όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο τα οποία υποστηρίζουν παραδοσιακά τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

    Ακόμη, χώρες όπως η Γαλλία και η Πολωνία τείνουν να βλέπουν τις εξωτερικές υποθέσεις από την οπτική γωνία της ασφάλειας. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία για τις οποίες οτιδήποτε έχει να κάνει με το Ισραήλ είναι διπλωματικά δύσκολο, λόγω του ρόλου τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα.

    Εντούτοις, εκτός από το άμεσο ζήτημα του εξελισσόμενου πολέμου, η Ευρώπη έχει τις δικές της ανησυχίες για τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης. «Μπορεί να υπάρξει εκτοπισμός παρόμοιος με αυτόν της Συρίας και του Ιράκ», δήλωσε στο CNN ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. «Αυτό οδήγησε σε τεράστιες διαιρέσεις στην ευρωπαϊκή κοινωνία – αύξηση του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας. Ιδανικά, θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος πριν επεκταθεί στα δικά μας σύνορα».

    Σολτς: Σήμα υποστήριξης στο Ισραήλ

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα χρησιμοποιήσουν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για να στείλουν ένα σαφές σήμα υποστήριξης στο Ισραήλ και στις προσπάθειές του για αυτοάμυνα, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, προσερχόμενος στη συνάντηση με τους ομολόγους του των κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

    «Είναι επίσης σημαντικό να επιτρέψουμε στην ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στη Γάζα», επεσήμανε ο Σολτς στους δημοσιογράφους πριν από τη σύνοδο κορυφής, προσθέτοντας πως ο άμαχος πληθυσμός της Γάζας «είναι επίσης θύμα της Χαμάς».

    Από πλευράς του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανέφερε ότι μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση για την εξάλειψη της Χαμάς είναι απαραίτητη, ωστόσο θα πρέπει να γίνει εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου για τον πόλεμο και με το ελάχιστο επίπεδο βλάβης στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα.

    «Δυστυχώς, μια στρατιωτική επιχείρηση πρέπει να λάβει χώρα προκειμένου να εξαλειφθεί η Χαμάς, δεν υπάρχει άλλος τρόπος, διαφορετικά το Ισραήλ δεν μπορεί να επιζήσει μακροπρόθεσμα. Όμως αυτό πρέπει να γίνει με την ελάχιστη βλάβη στον άμαχο πληθυσμό», τόνισε  ο Ρούτε.

    Διαβάστε επίσης: 

    Δένδιας: Αντιμετώπιση της κρίσης στη Μ. Ανατολή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

    Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Τα 4 σημεία για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Μέση Ανατολή – Επικοινωνία με τον Αμπάς

    Μισέλ: Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται πάντα και παντού



    ΣΧΟΛΙΑ