• Διεθνής πολιτική

    Συνεχίζει το μπρα-ντε-φερ η Άγκυρα: Οι έρευνες θα γίνουν εντός της υφαλοκρηπίδας μας, λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ

    • NewsRoom
    Τσαβούσογλου,

    Μ. Τσαβούσογλου, Τούρκος υπουργός Εξωτερικών


    Συνεχίζονται οι προκλήσεις από την Άγκυρα, η οποία το πρωί της Τρίτης εξέδωσε νέα ανακοίνωση σχετικά με την πρόθεσή της να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις εντός της «υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί από τη χώρα μας στον ΟΗΕ».

    Η νέα προκλητική ανακοίνωση έρχεται ως απάντηση στην χθεσινή καταγγελία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ότι «η Τουρκία αποπειράται να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

    Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σημειώνεται ότι «οι περιοχές στις οποίες θα διεξαχθεί η έρευνα βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει καταθέσει η χώρα στον ΟΗΕ. Η χώρα μας θα συνεχίσει την χρήση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην περιοχή, την οποία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα» προσθέτοντας ότι πρόκειται για άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

    «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις θα προχωρήσουν όπως έχουν ανακοινωθεί» καταλήγει η ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι.

    Δένδιας: Απόπειρα σφετερισμού

    «Η δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών, με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας το μεσημέρι της Δευτέρας.

    Οι γεωτρήσεις που ετοιμάζει η Τουρκία νότια της Κρήτης αμφισβητώντας την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών είναι μία κίνηση που αν τελικά γίνει πράξη, τότε θα έχει περάσει την ελληνική «κόκκινη» γραμμή.

    «Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη, για ν’ αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

    Με προσεχτικές κινήσεις το υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζει τα επόμενα βήματα απέναντι στην Τουρκία. Το διάβημα και οι εξηγήσεις που ζήτησε ο Νίκος Δένδιας από τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα φαίνεται να είναι μόνο η αρχή, καθώς το «διπλωματικό οπλοστάσιο» αναμένεται να αρχίσει να ξετυλίγεται σταδιακά.

    Μάλιστα, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «υπάρχει ήδη ένα σχέδιο ενεργειών, οι οποίες θα αρχίσουν να κλιμακώνονται».

    Τούρκος πρέσβης: Γνωστές και διαφανείς οι θέσεις μας

    Τουρκικές διπλωματικές πηγές τόνιζαν πως ο Τούρκος πρέσβης, Burak Ozugergin απάντησε πως «οι τουρκικές θέσεις στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων οριοθέτησης, του Κυπριακού προβλήματος, των ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, της Λιβύης και της περιοχής ως συνόλου είναι γνωστές και διαφανείς, ότι δηλαδή οι θέσεις αυτές κινούνται εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου».

    Παράλληλα σημείωσε ότι οι συνεχείς εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο με την Ελλάδα δεν έχουν μέχρι στιγμής απαντηθεί, τονίζοντας πως «ποτέ δεν είναι αργά για (δύο) γείτονες όχι μόνο να συνομιλούν, αλλά και να ακούει ο ένας τον άλλον»



    ΣΧΟΛΙΑ