• Διεθνής πολιτική

    Συνάντηση Μπάιντεν – Φον ντερ Λάιεν: Ψηλά στην ατζέντα η άμβλυνση του εμπορικού ανταγωνισμού ΗΠΑ – ΕΕ

    Μπάιντεν – Φον ντερ Λάιεν

    Μπάιντεν – Φον ντερ Λάιεν, Πηγή: AP Photo/Andrew Harnik


    Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Αμερικανού πρόεδρου Τζο Μπάιντεν με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον Λένα Αργύρη, ως κύρια θεματολογία της συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο είναι ο εμπορικός ανταγωνισμός, όπως αυτός διαμορφώνεται λόγω του αμερικανικού νόμου για την μείωση του πληθωρισμού.

    Να σημειωθεί δε ότι ο νόμος αυτός, δίνει κίνητρα και μεγάλες επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις καθαρής ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην Αμερική.

    Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν αναμένεται να  προβεί σε κάποιες μικρές υποχωρήσεις για να κατευνάσει τις ευρωπαϊκές ανησυχίες, καθώς κανείς δεν θέλει να δει ένα ρήγμα στις διατλαντικές σχέσεις.

    Παράλληλα, στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο ρόλος της Κίνας σε αυτόν και ο ρόλος της Κίνας γενικότερα, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να πιέζει για ακόμη πιο αυστηρή ευρωπαϊκή στάση απέναντι στο Πεκίνο. Επιπλέον, η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι ακόμα ένα μείζον θέμα στην ατζέντα της συζήτησης.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Ρωσία στέλνει στο Ιράν όπλα που παρείχαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία τα οποία έπεσαν στα χέρια του ρωσικού στρατού



    ΣΧΟΛΙΑ