• Διεθνής πολιτική

    Σε αναζήτηση συμφωνίας για την αποφυγή εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνα

    • NewsRoom


    Οι ΗΠΑ ζήτησαν με επιστολή τους από την Κίνα την περασμένη εβδομάδα να μειώσει τους δασμούς που επιβάλλει σε αμερικανικά αυτοκίνητα, να αγοράζει περισσότερους ημιαγωγούς που έχουν κατασκευασθεί στις ΗΠΑ και να δώσει στις αμερικανικές εταιρείες μεγαλύτερη πρόσβαση στον κινεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές.

    Ο συναγερμός για έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου αποτέλεσε ψυχρολουσία για τις αγορές, καθώς οι επενδυτές προβλέπουν ζοφερές συνέπειες αν αυξηθούν τα εμπόδια στο εμπόριο, λόγω της προσπάθειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μειώσει το έλλειμμα των ΗΠΑ στο εμπορικό ισοζύγιό τους με την Κίνα.

    Ο υπουργός Οικονομικών Στήβεν Μνούτσιν και ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ κατέγραψαν τα βήματα που η Ουάσιγκτον θέλει να κάνει η Κίνα σε επιστολή προς τον Λιου Χε, τον νεοδιορισμένο αντιπρόεδρο, ο οποίος εποπτεύει την κινεζική οικονομία, ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές με γνώση του θέματος. Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο Μνούτσιν εξετάζει να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Πεκίνο για να επιδιώξει τη διαπραγμάτευση.

    Οι φόβοι για έναν εμπορικό πόλεμο κορυφώθηκαν αυτόν τον μήνα, καθώς ο Τραμπ αρχικά επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και στη συνέχεια, την περασμένη Πέμπτη, στοχοποίησε ειδικά την Κίνα ανακοινώνοντας ότι σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας έως 60 δισ. δολαρίων. Την Παρασκευή, η Κίνα έριξε μία προειδοποιητική βολή, αντιδρώντας στους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, ανακοινώνοντας σχέδια για την επιβολή πρόσθετων δασμών σε εισαγωγές προϊόντων των ΗΠΑ αξίας έως 3 δισ. δολαρίων.

    Το Πεκίνο θα μπορούσε, επίσης, να πλήξει τις αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες που βασίζουν στην Κίνα ένα σημαντικό – και αυξανόμενο – ποσοστό των συνολικών εσόδων τους, δήλωσε ο Άλεξ Γουόλφ, υψηλόβαθμος οικονομολόγος της εταιρείας Aberdeen Standard Investments. «Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει στην πρώτη γραμμή του πυρός αμερικανικές εταιρείες, όπως η Apple, η Microsoft, η Starbucks, η GM και η Nike», σημείωσε. Η Κίνα, πρόσθεσε, μπορεί να αυξήσει το ρυθμιστικό βάρος για τις αμερικανικές εταιρείες με νέους ελέγχους και κανόνες, να απαγορεύσει τα ταξίδια, να σταματήσει τις άδειες για εξαγωγές βασικών ενδιάμεσων προϊόντων, να αυξήσει τη φορολογία για τις αμερικανικές πολυεθνικές στην Κίνα ή να μπλοκάρει τις αμερικανικές επιχειρήσεις από την αγορά κρατικών προμηθειών της.

    Ο Τραμπ ανακοίνωσε τους προγραμματιζόμενους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα μετά από έρευνα των ΗΠΑ που διαπίστωσε ότι η Κίνα είναι υπεύθυνη για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, αναγκάζοντας τους Αμερικανούς επενδυτές να παραδίδουν κρίσιμες τεχνολογίες σε κινεζικές εταιρείες. Το Σάββατο, ο Λιου είπε στον Μνούτσιν, σε μία τηλεφωνική επικοινωνία, ότι η έρευνα των ΗΠΑ παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου και ότι το Πεκίνο θα υπερασπισθεί τα συμφέροντά τους, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία, αλλά απέφυγε να κάνει σχόλιο για το περιεχόμενο οποιασδήποτε επιστολής ή για μία πιθανή επίσκεψη του Μνούτσιν στο Πεκίνο.

    Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ζητήσει από την Κίνα να μειώσει άμεσα κατά 100 δισ. δολάρια το τεράστιο πλεόνασμα ύψους 375 δισ. δολαρίων που έχει στο εμπορικό ισοζύγιό της με τις ΗΠΑ.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΗΠΑ: Η Ευρώπη θα εξαιρεθεί, προσωρινά, από τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο «κόκκινο» έκλεισαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με το βλέμμα στραμμένο στις ΗΠΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι ΗΠΑ κήρυξαν οικονομικό πόλεμο στην Κίνα: Δασμούς «έως 60 δισ. δολαρίων» υπέγραψε ο Τραμπ



    ΣΧΟΛΙΑ