• Διεθνής πολιτική

    Σε αναμονή Merkel – Hollande για να υποβάλουν αίτημα οι Βρετανοί

    Angela Merkel, Γερμανίδα Καγκελάριος- François Hollande, Γάλλος Πρόεδρος


    Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί ολόκληρη η Ευρώπη μετά την απόφαση των Βρετανών πολιτών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, Angela Merkel και Francois Hollande, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του βρετανικού δημοψηφίσματος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Merkel και Hollande, μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Matteo Renzi, θα έχουν σήμερα στο Βερολίνο συνάντηση για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, ενώ οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας είχαν την Κυριακή τηλεφωνική συνομιλία για το θέμα, στην οποία όπως ανακοινώθηκε διαπιστώθηκε η πλήρης συμφωνία μεταξύ των δύο για τον τρόπο διαχείρισης του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος.

    Ποιος είναι αυτός ο τρόπος; Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Michel Sapin, «η Γαλλία, όπως και η Γερμανία, λέει ότι η Βρετανία ψήφισε Brexit. Θα πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σε μία αβέβαια και απροσδιόριστη κατάσταση».

    Ωστόσο, αν και στις πρώτες τους αντιδράσεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καλούσαν τη Βρετανία να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες ενεργοποίησης του άρθρου 50, βάσει του οποίου θα γίνει η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, τώρα φαίνεται να υπάρχει από πολλούς μία κατανόηση για τις δυσκολίες που καταγράφονται στο εσωτερικό της χώρας και να δίνεται μία πίστωση χρόνου στο Λονδίνο, αφού η απόφαση για Brexit ήταν ένα σοκ για όλους.

    Έτσι, με ενδιαφέρον αναμένεται η Σύνοδος Κορυφής την Τρίτης και της Τετάρτης, όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις εξελίξεις στη χώρα του, και κατόπιν οι άλλοι 27 ηγέτες θα συζητήσουν για τις επόμενες κινήσεις τους.

    Πάντως, από την πλευρά της Βρετανίας δε φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ. Ήδη ο πρωθυπουργός David Cameron έχει διαμηνύσει ότι οι διαδικασίες δεν πρόκειται να ενεργοποιηθούν πριν από τον Οκτώβριο, όταν θα εκλεγεί ο επόμενος πρωθυπουργός, μέσα από το συνέδριο των Συντηρητικών (ως φαβορί εμφανίζεται ο αμφιλεγόμενος πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και φανατικός υποστηρικτής του Brexit, Boris Johnson), ενώ ακόμα και υποστηρικτές της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ εμφανίζονται διστακτικοί ως προς την άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 50, καθώς η απόφαση των Βρετανών είναι ακόμα «νωπή», ενώ οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που πυροδοτούνται από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, και ιδιαίτερα η αντίδραση των Σκωτσέζων που απειλούν με ένα νέο δημοψήφισμα για την απόσχισή τους από το Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλούν μεγάλη ανησυχία στο Λονδίνο…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/ki-omos-brexit-ine-anastrepsimo-tesseris-tropi-na-akirothi-apotelesma-tou-dimopsifismatos/56224



    ΣΧΟΛΙΑ