ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε επιβεβαίωσε ότι η συμμαχία θα επιδιώξει να υιοθετήσει έναν νέο στόχο αμυντικών δαπανών ύψους 5% του ΑΕΠ στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, ικανοποιώντας ένα αίτημα του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που αρχικά φαινόταν μη ρεαλιστικό.
«Υποθέτω ότι στη Χάγη θα συμφωνήσουμε σε έναν υψηλότερο στόχο για τις αμυντικές δαπάνες, συνολικά 5%», δήλωσε ο Ρούτε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνεδρίασης ερωτήσεων και απαντήσεων στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σούφ είχε αναφέρει ότι ο αριθμός αυτός είχε προταθεί από τον γενικό γραμματέα και το Bloomberg ανέφερε τη θετική δυναμική προς την επίτευξη του. Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια υποστήριξη του στόχου από τον Ρούτε.
Η πρόταση περιλαμβάνει στόχο 3,5% για τις σκληρές αμυντικές δαπάνες και επιπλέον 1,5% για δαπάνες που σχετίζονται με την άμυνα, όπως οι υποδομές για τη στρατιωτική κινητικότητα. Ο Ρούτε δεν επιβεβαίωσε τις λεπτομέρειες, αλλά δήλωσε ότι ο στόχος για τις σκληρές αμυντικές δαπάνες θα είναι «σημαντικά βόρεια του 3%» με έναν επιπλέον στόχο για τις σχετικές δαπάνες.
Ο Τραμπ απαίτησε για πρώτη φορά από τους συμμάχους να δαπανήσουν το 5% νωρίτερα φέτος, αφού απείλησε να αποχωρήσει από τη συμμαχία ή να προστατεύσει μόνο τους συμμάχους που δαπανούν αρκετά για την άμυνα. Το ποσοστό αυτό θεωρήθηκε ευρέως μη ρεαλιστικό όταν το ανέφερε για πρώτη φορά, αλλά οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και ο Καναδάς συμφώνησαν να κατανοήσουν ότι οι δαπάνες τους έπρεπε να αυξηθούν δραστικά.
Μόνο 23 από τους 32 συμμάχους πέτυχαν το στόχο του 2% για τις τρέχουσες δαπάνες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο. Όμως όλοι τους αναμένεται να τον επιτύχουν μέχρι το καλοκαίρι, ανέφερε το Bloomberg.
Διαβάστε επίσης
Φάμελλος: Μέσα στην εβδομάδα έτοιμη η πρόταση για τα Τέμπη – Η αλήθεια δεν μπαζώνεται
Δίκη Novartis: Ο Άδωνις Γεωργιάδης πρόσωπο με πρόσωπο με τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Απαγωγή 24χρονου επιχειρηματία: Προφυλακίστηκε ο γνωστός τράπερ και ακόμη τρεις συγκατηγορούμενοι του
- Nvidia: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της αγοράς – Στα 44,06 δισ. δολάρια τα έσοδα στο τρίμηνο
- Wall Street: Απώλειες και κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας λίγο πριν τις ανακοινώσεις της Nvidia
- La Repubblica: Συνάντηση Μακρόν-Μελόνι στη Ρώμη στις 3 Ιουνίου
