• Διεθνής πολιτική

    Ρόμπερτ Χάμπεκ: «Δεν θα επιτρέψουμε μία κατάρρευση τύπου Lehman Brothers στο φυσικό αέριο»

    • NewsRoom
    Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ

    Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ


    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ αναμένει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα υποχωρήσουν σύντομα, καθώς η χώρα του επιτυγχάνει τους στόχους αποθήκευσης και δεν θα χρειάζεται να πληρώνει τις υψηλές τιμές που ζητά η αγορά στην παρούσα φάση.

    “Το αποτέλεσμα θα είναι οι αγορές να ηρεμήσουν και να πέσει η τιμή”, είπε, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη εκτόξευσή τους οφείλεται στην υψηλή ζήτηση, αλλά και στην κερδοσκοπία στην αγορά που δεν γίνεται να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα.

    Τα αποθέματα

    Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας βρίσκονται σχεδόν στο 83% και θα φτάσουν το 85% στις αρχές Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο Χάμπεκ σε ενεργειακό φόρουμ στο Αμβούργο. Η Γερμανία έχει θέσει ως στόχο τα επίπεδα αποθήκευσης αερίου να έχουν καλυφθούν κατά 85% έως την 1η Οκτωβρίου και κατά 95% έως την 1η Νοεμβρίου.

    Ο Χάμπεκ επανέλαβε ακόμα ότι το Βερολίνο δεν θα επιτρέψει να συμβεί μια κατάρρευση τύπου Lehman Brothers στην αγορά φυσικού αερίου της χώρας. “Υπόσχομαι εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης ότι θα διασφαλίζουμε σε κάθε περίπτωση ρευστότητα για όλες τις ενεργειακές εταιρείες, ότι δεν θα έχουμε φαινόμενο Lehman Brothers στην αγορά”, είπε ο Χάμπεκ, αναφερόμενος στην κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας που πυροδότησε την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

    Έτοιμη να παράσχει πίστωση στη Uniper είναι η κρατική KfW

    Σημειώνεται ότι ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός Uniper γνωστοποίησε σήμερα πως έχει ζητήσει διεύρυνση της κρατικής γραμμής πιστωτικής διευκόλυνσης κατά επιπλέον 4 δισ. ευρώ, προκειμένου να ενισχύει τη ρευστότητά του που έχει πιεστεί λόγω της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου.

    Πηγές ανέφεραν στο Reuters την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κρατική KfW είναι έτοιμη να παράσχει πρόσθετη πίστωση στη Uniper, η οποία σύναψε συμφωνία διάσωσης ύψους 15 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αντισταθμίσει τις ζημίες που διευρύνονται λόγω της ανόδου των τιμών των καυσίμων.



    ΣΧΟΛΙΑ