• Διεθνής πολιτική

    Το Ισραήλ σκότωσε τον υπαρχηγό της Χαμάς Σάλεχ Αρούρι

    • NewsRoom
    Σαλέχ Αρούρι, Χαμάς

    Σαλέχ Αρούρι, Χαμάς


    Ο υπαρχηγός της Χαμάς,  Σαλέχ αλ-Αρούρι, σκοτώθηκε το απόγευμα της Τρίτης έπειτα από επίθεση ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα νότια προάστια της Βηρυτού, Νταχίγιε, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο τρεις διαφορετικές πηγές.

    Την είδηση επιβεβαίωσε η Χαμάς καθώς και δύο αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου.

    «Ο αντιπρόεδρος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο σεΐχης Σάλαχ αλ Αρούρι μαρτύρησε σε σιωνιστική επίθεση στη Βηρυτό», ανέφερε η ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο κανάλι της Χαμάς, το Al-Aqsa TV, στην οποία συμπληρώνεται ότι σκοτώθηκαν επίσης δύο διοικητές των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα του ισλαμιστικού κινήματος,

    Απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως δεν σχολιάζει δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης.

    Αυτή ήταν η πρώτη φορά από την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας που το Ισραήλ εξαπολύει επίθεση στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου περιορίζονταν μέχρι σήμερα σε παραμεθόριες περιοχές.

    Το προσκείμενο στη Χεζμπολάχ τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen μετέδωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή ανέρχεται σε έξι. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς.

    Ποιος ήταν ο Σάλεχ Αρούρι

    Ο Αρούρι ήταν ανώτερος αξιωματούχος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, αλλά ήταν γνωστό ότι είχε βαθιά ανάμειξη στις στρατιωτικές της υποθέσεις.

    Γεννηθείς το 1966 στην Άρουρα της Δυτικής Όχθης, ο Σάλεχ αλ Αρούρι ήταν μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς από το 2010.  Το 2017 εξελέγη αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς και έγινε επισήμως ο νούμερο 2 στην ιεραρχία του κινήματος. Το Ισραήλ είχε κατηγορήσει τον Αρούρι πως βρισκόταν πίσω από πολλές επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων.

    Είχε περάσει συνολικά περισσότερα από 20 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές και το 2010 απελάθηκε στη Συρία, όπου έμεινε για τρία χρόνια προτού ταξιδέψει στην Τουρκία και τα τελευταία χρόνια είχε εγκατασταθεί στον Λίβανο.

    Διαβάστε επίσης

    Ιαπωνία: Τουλάχιστον 55 οι νεκροί από τον σεισμό των 7,6 βαθμών ρίχτερ

    Η Σαουδική Αραβία επίσημα στην ομάδα των χωρών BRICS

    Forbes: Οι 10 πιο πλούσιοι άνθρωποι του πλανήτη στην αυγή του 2024



    ΣΧΟΛΙΑ