• Διεθνής πολιτική

    Ραφαέλ Γκρόσι (IAEA): Δεν βρέθηκε στρατιωτικό υλικό στους ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς

    • NewsRoom
    Ραφαέλ Γκρόσι, o επικεφαλής της υπηρεσίας IAEA

    Ραφαέλ Γκρόσι, o επικεφαλής της υπηρεσίας IAEA


    Οι επιθεωρήσεις που έγιναν στους ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς δεν βρήκαν κάποιον στρατιωτικό εξοπλισμό στις εγκαταστάσεις αυτές, καταρρίπτοντας έναν ισχυρισμό της Ρωσίας, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ / IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Οι δηλώσεις του Γκρόσι διατυπώθηκαν την επομένη της κατηγορίας που προήλθε από ρωσική υπηρεσία πληροφοριών εξωτερικού, σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία αποθηκεύει όπλα που προμηθεύεται από τη Δύση μέσα στους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σε όλη τη χώρα — ισχυρισμός που απορρίφθηκε ως ψευδής από ανώτερο Ουκρανό αξιωματούχο.

    Ο Γκρόσι δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η υπηρεσία του έχει εγκαταστήσει μόνιμη παρουσία σε όλες της πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας και ότι ο ίδιος έδωσε εντολή για τις σημερινές επιθεωρήσεις προκειμένου να εξακριβωθεί αν κάποιες από αυτές περιέχουν στρατιωτικό εξοπλισμό.

    “Το αποτέλεσμα αυτών των επιθεωρήσεων ήταν αρνητικό”, δήλωσε.

    Ο Γκρόσι πρόσθεσε ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο ΔΟΑΕ είναι σε θέση να “διαψεύσει κατηγορίες ότι παράνομα και πολύ επικίνδυνα πράγματα λαμβάνουν χώρα στις εγκαταστάσεις αυτές”, επικαλούμενος παλαιότερες κατηγορίες για τη δημιουργία “βρώμικης βόμβας”.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης:

    Αργεντινή: Σεισμός 6,2 Ρίχτερ στα βόρεια της χώρας

    ΗΠΑ: Τρεις νεκροί από επίθεση ενόπλου στην πολιτεία της Ουάσινγκτον

    ΗΠΑ: Ανησυχία για τις δραστηριότητες κινεζικών εταιρειών σε σχέση με τη Ρωσία



    ΣΧΟΛΙΑ