• Διεθνής πολιτική

    Πορτογαλία: Νέο πακέτο στήριξης κατά του πληθωρισμού ύψους 2,4 δισ. ευρώ

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα

    Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα


    Πρόσθετα μέτρα ύψους 2,4 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του υψηλού πληθωρισμού ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας.

    Ο Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι το νέο πακέτο, που θα ισχύει μέχρι το τέλος του 2022, περιλαμβάνει μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια στο 6% από 13%, εφάπαξ επιδότηση 125 ευρώ σε άτομα με εισόδημα έως και 2.700 ευρώ το μήνα και 50 ευρώ για κάθε παιδί σε όλες τις οικογένειες ανεξαρτήτως εισοδήματος καθώς και επιπλέον πληρωμή μισής μηνιαίας σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους.

    Ανακοίνωσε επίσης όριο 2% στην αύξηση των ενοικίων για σπίτια και εμπορικούς χώρους το 2023 και πάγωμα των εισιτηρίων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και των τρένων.

    «Χάρη στην υπεύθυνη διαχείριση του προϋπολογισμού μπορούμε να υιοθετήσουμε με ασφάλεια αυτά τα μέτρα», ανέφερε ο Κόστα στους δημοσιογράφους.

    Τα μέτρα ανεβάζουν τη συνολική αξία της βοήθειας για τον πληθωρισμό φέτος στα 4 δισ. ευρώ, είπε ο Κόστα.

    Ο πληθωρισμός της Πορτογαλίας ήταν 9% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, υπερδιπλάσιος από την πρόβλεψη 4% στον προϋπολογισμό του 2022.

    Τα προηγούμενα πακέτα περιελάμβαναν επιδοτήσεις τροφίμων και έναν μηχανισμό που μείωσε τους φόρους στα καύσιμα κατά ποσό που ισοδυναμεί με μείωση του ΦΠΑ στο 13% από 23%.

    Η αντιπολίτευση πάντως επέκρινε την κυβέρνηση για τα υπέρογκα πρόσθετα φορολογικά έσοδα, που εκτινάχθηκαν κατά 21,6% (5 δισ. ευρώ) στο πρώτο επτάμηνο του έτους, εν μέσω σταθερής οικονομικής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού, χωρίς να μοιράζεται με οικογένειες και επιχειρήσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο πρόεδρος Πούτιν εγκρίνει νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής, που βασίζεται στην έννοια «Ρωσικός Κόσμος»

    Δημοσκόπηση: Οι μισοί Βρετανοί απογοητεύτηκαν από την εκλογή της Λιζ Τρας



    ΣΧΟΛΙΑ