ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εκλογική ανατροπή καταγράφηκε στις τοπικές εκλογές της Αγγλίας, με το κόμμα Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ να καταγράφει εντυπωσιακή δυναμική και να διαταράσσει τον παραδοσιακό δικομματισμό στη Βρετανία. Το κόμμα της Μεταρρύθμισης κατέκτησε 677 από τις περίπου 1.600 διαθέσιμες έδρες και απέσπασε τον έλεγχο οκτώ δημοτικών συμβουλίων από τους Συντηρητικούς, μεταξύ των οποίων ιστορικά προπύργια όπως το Κεντ και το Στάφορντσαϊρ.
Εντυπωσιακή ήταν και η επικράτησή του στο Ντόνκαστερ – τον μοναδικό δήμο που υπερασπιζόταν το Εργατικό Κόμμα – αλλά και στο Ντάραμ, όπου οι Εργατικοί μέχρι πρότινος κατείχαν την πλειοψηφία. Σημαντικό ορόσημο αποτέλεσε επίσης η νίκη σε επαναληπτική βουλευτική εκλογή στις περιοχές Ράνκορν και Χέλσμπι, πρώην «κάστρα» των Εργατικών, με τη Σάρα Πότσιν να εξασφαλίζει την πέμπτη κοινοβουλευτική έδρα για το Reform, με μόλις έξι ψήφους διαφορά.
Το κύμα στήριξης προς το Reform καταγράφηκε κυρίως σε περιοχές της βόρειας και κεντρικής Αγγλίας, όπου παρατηρείται έντονη οικονομική στασιμότητα και διάχυτη κοινωνική δυσαρέσκεια, στοιχεία που φαίνεται να ευνόησαν τη ρητορική του Φάρατζ.
Ο βρετανικός Τύπος κάνει λόγο για «πολιτικό σεισμό». Η Daily Telegraph φιλοξενεί τον Φάρατζ στο πρωτοσέλιδο με υψωμένα έξι δάχτυλα – όσες και οι ψήφοι που καθόρισαν το εκλογικό αποτέλεσμα – συνοδεύοντας τη φωτογραφία με τον τίτλο: «Οι έξι ψήφοι που συγκλόνισαν την πολιτική». Η Daily Mail σχολιάζει πως πρόκειται για μια «εκρηκτική είσοδο του Reform στην εξουσία», ενώ οι Financial Times σημειώνουν πως οι Συντηρητικοί «χάνουν μια μάχη μέχρι θανάτου».
Στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος επικρατεί αναβρασμός. Σύμφωνα με την i, έχουν αρχίσει ήδη να διατυπώνονται ερωτήματα για τη θέση της Κέμι Μπάντενοκ στην ηγεσία. Παράλληλα, ο Μπόρις Τζόνσον, αρθρογραφώντας στη Daily Mail, αναγνώρισε την «εντυπωσιακή» παρουσία της, αλλά υπενθύμισε με νόημα πως «μόνο οι Συντηρητικοί μπορούν να διώξουν τους Εργατικούς».
Από την πλευρά τους, οι Εργατικοί του Κιρ Στάρμερ κατάφεραν να διατηρήσουν βασικά τους προπύργια, όμως η εκλογική τους επίδοση κρίνεται αδύναμη. «Δεν είμαι ικανοποιημένος – πρέπει να πάμε πιο μακριά, πιο γρήγορα», δήλωσε ο Στάρμερ στους Times. Η Daily Mirror από την άλλη δεν χαρίστηκε στον Φάρατζ, σχολιάζοντας: «Ο Φάρατζ λέει πως μιλά για τον λαό, αλλά οι πολιτικές του θα τον πλήξουν. Αν θέλει να τον νικήσει, το Εργατικό Κόμμα πρέπει να ξαναγίνει εργατικό».
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Optima Cyber: Μια νέα πρωτοπόρα εταιρεία κυβερνοασφάλειας στον χώρο του Maritime Cybersecurity
- Δένδιας: Οι χώρες που συνυπογράφουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο έχουν θέση στην Eυρωπαϊκή Άμυνα
- Τραμπ: Σταματά την χρηματοδότηση στο «ηλίθιο έργο» του σιδηρόδρομου υψηλών ταχυτήτων της Καλιφόρνια
- Μητσοτάκης σε Καραλή: Ως άνθρωπος, που δίνει τον δικό του αγώνα σε έναν άλλον στίβο, βρήκα το βιβλίο σου μία μεγάλη πηγή προσωπικής έμπνευσης
