• Διεθνής πολιτική

    Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις – Πυρκαγιά σε ρωσικό διυλιστήριο

    • NewsRoom
    O πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι

    O πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι


    Εκρήξεις ακούστηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, σύμφωνα με αξιωματούχους και μέσα ενημέρωσης, που διαβεβαίωσαν πως η αντιαεροπορική άμυνα ανέλαβε δράση.

    Η Ρωσία διεξάγει εκστρατεία εντατικών πυραυλικών πληγμάτων και επιθέσεων με UAVs από τον Οκτώβριο του 2022, βάζοντας στο στόχαστρο τόσο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όσο και πολιτικές υποδομές. Τα σημερινά πλήγματα καταγράφονται προτού συμπληρωθούν 24 ώρες από πλήγμα στη Χερσώνα που σύμφωνα με το Κίεβο είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 21 άνθρωποι.

    Συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας ανέλαβαν δράση στην περιφέρεια του Κιέβου, ανέφερε μέσω Telegram η τοπική στρατιωτική διοίκηση. Δημοσιογράφος του Ρόιτερς στην πρωτεύουσα άκουσε τουλάχιστον μία ισχυρή έκρηξη.

    Ουκρανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο έκανε λόγο για εκρήξεις στη Ζαπορίζια. Ο Γιούρι Μαλάσκο, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, ανέφερε μέσω Telegram πως και εκεί ενεργοποιήθηκαν συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας.

    Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν επίσης λόγο για εκρήξεις στην Οδησσό. Οι προειδοποιητικές σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν στο μεγαλύτερο μέρος των ανατολικών περιφερειών της χώρας.

    Πυρκαγιά σε ρωσικό διυλιστήριο έπειτα από ουκρανική επίθεση με UAV

    Επίθεση με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος προκάλεσε πυρκαγιά σε τομείς όπου αποθηκεύονται καύσιμα σε διυλιστήριο στη νότια Ρωσία, όμως οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων μπόρεσαν τη θέσουν υπό έλεγχο και να τη σβήσουν περίπου δύο ώρες αργότερα, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, η επίθεση είχε στόχο το διυλιστήριο Ίλσκι, κοντά στο λιμάνι Νοβοροσίσκ, στη Μαύρη Θάλασσα, στην περιφέρεια Κρασνοντάρ.

    Χθες Τετάρτη, πήρε φωτιά εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων κοντά σε γέφυρα που συνδέει την ενδοχώρα της Ρωσίας με τη χερσόνησο της Κριμαίας, που η Μόσχα προσάρτησε το 2014 από την Ουκρανία, κάτι που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει.

    «Δεύτερη ταραχώδης νύχτα για τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων», σχολίασε μέσω Telegram ο κυβερνήτης της Κρασνοντάρ, ο Βενιαμίν Κοντράτιεφ, σύμφωνα με τον οποίο δεν αναφέρθηκαν θύματα εξαιτίας της πυρκαγιάς. Δεν διευκρίνισε τα αίτια της εκδήλωσής της.

    Η Ουκρανία σπανίως αναλαμβάνει δημόσια την ευθύνη για αυτές που σύμφωνα με τη Ρωσία είναι ολοένα πιο συχνές επιθέσεις UAVs εναντίον υποδομών και στρατιωτικών στόχων, ειδικά σε περιοχές κοντά στα σύνορα των δύο κρατών.

    Η Μόσχα επέρριψε στο Κίεβο την ευθύνη για επίθεση την 29η Απριλίου που προκάλεσε πυρκαγιά σε χώρο αποθήκευσης καυσίμων στη Σεβαστούπολη.

    Ενώ στην περιφέρεια Μπριάνσκ της δυτικής Ρωσίας δυο τρένα εκτροχιάστηκαν εξαιτίας εκρήξεων που επίσης αποδόθηκαν σε επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

    Ο ουκρανικός στρατός λέει πως προσπαθεί να προκαλέσει προβλήματα στον ανεφοδιασμό του στρατού της Ρωσίας στο πλαίσιο της προετοιμασία για την πολυσυζητημένη ουκρανική αντεπίθεση με σκοπό την ανακατάληψη εδαφών που έχουν κυριεύσει ρωσικές δυνάμεις.

    Πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ για επίσκεψη Ζελένσκι στο Βερολίνο

    O πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Γερμανία στις 13 και 14 Μαΐου, αναφέρουν γερμανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα κύκλους της Αστυνομίας, η οποία προετοιμάζεται σχετικά. Από την πλευρά του Κιέβου εκφράζεται «απογοήτευση» για τη διαρροή ιδιαίτερα ευαίσθητων πληροφοριών.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Tagesspiegel, ο κ. Ζελένσκι θα επισκεφθεί το Βερολίνο στις 13 Μαΐου έπειτα από πρόσκληση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ενώ στις 14 θα μεταβεί στο Άαχεν, όπου θα τιμηθεί με το Βραβείο του Καρλομάγνου.

    Ο ουκρανός πρόεδρος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα προσγειωθεί στον στρατιωτικό τομέα του αεροδρομίου του Βερολίνου, ο οποίος χρησιμοποιείται από τα αεροσκάφη της γερμανικής κυβέρνησης και θα καταλύσει στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton, στην ιστορική Potsdamer Platz στο κέντρο του Βερολίνου.

    Η περιοχή θα αποκλειστεί και θα εφαρμοστεί το «επίπεδο ασφαλείας 1», με οδοφράγματα, ελέγχους ταυτότητας, ελεύθερους σκοπευτές και σκύλους για ανίχνευση εκρηκτικών.

    Την επόμενη ημέρα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συναντηθεί με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμίαερ και με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς και κατόπιν θα μεταβεί με ελικόπτερο στο ‘Ααχεν.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα σχετικά δημοσιεύματα, ενώ, όπως μεταδίδει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος t-online, το Κίεβο είναι αναστατωμένο για τη δημοσιοποίηση της επίσκεψης, σε βαθμό που δεν θα πρέπει να αποκλείεται και η ακύρωσή της.

    «Φιλοκυβερνητικοί κύκλοι στην Ουκρανία δηλώνουν ότι στην κυβέρνηση είναι πολύ απογοητευμένοι που προφανώς πολύ ευαίσθητες πληροφορίες πολιτικής για την ασφάλεια έχουν δημοσιοποιηθεί σκοπίμως από γερμανικές πηγές και χαρακτηρίζουν τη διαδικασία ανεύθυνη, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση μια πιθανή επίσκεψη του ουκρανού προέδρου», αναφέρει ο ιστότοπος.

    Χερσώνα: Τουλάχιστον 21 νεκροί και 48 τραυματίες από τις ρωσικές επιθέσεις

    Οι σημερινές ρωσικές επιθέσεις στην περιφέρεια της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 21 ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό άλλων 48, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    «Μέχρι στιγμής, (γνωρίζουμε ότι) 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 48 τραυματίστηκαν», έγραψε απόψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Telegram, συμπληρώνοντας ότι επλήγησαν «ένας σιδηροδρομικός σταθμός, ένα κατάστημα με εργαλεία, ένα σούπερ μάρκετ και ένα πρατήριο καυσίμων».

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης Ολεξάντρ Προκούντιν, «η Χερσώνα εξακολουθεί να δέχεται βολές από το ρωσικό πυροβολικό».

    Ουκρανικά στρατεύματα απελευθέρωσαν τη Χερσώνα τον περασμένο Νοέμβριο, ύστερα από οκτώ μήνες κατοχής της από τις ρωσικές δυνάμεις.

    58ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας

    Η στρατιωτική διοίκηση στη Χερσώνα ανακοίνωσε σήμερα πως από το βράδυ της Παρασκευής θα επιβληθεί 58ωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενόψει της σχεδιαζόμενης αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού.

    «Από τις 8 το βράδυ της 5ης Μαΐου θα τεθεί σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας στη Χερσώνα, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 6 τα ξημερώματα της 8ης Μαΐου», ανακοίνωσε ο Προκούντιν, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο είναι απαραίτητο προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των δυνάμεων ασφαλείας.

    Η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Χερσώνα ανακοινώθηκε καθώς το Κίεβο γνωστοποίησε ότι «ολοκληρώνονται» οι προετοιμασίες για τη μεγάλη αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού με στόχο την απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της Ουκρανίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει πως «απέτυχε» να αποτρέψει τον πόλεμο στο Σουδάν



    ΣΧΟΛΙΑ