• Διεθνής πολιτική

    Ο Τραμπ «ξεκίνησε» την ανέγερση του τείχος με το Μεξικό! Ποια νέα μέτρα υπέγραψε

    Τραμπ

    Donald Trump, Πρόεδρος των Η.Π.Α


    Την υλοποίηση της μεγαλύτερης προεκλογικής του υπόσχεσης ξεκίνησε να υλοποιεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υπογράφει διατάγματα για την έναρξη ανέγερσης ενός τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

    Παράλληλα, προβλέπεται η  λήψη αυστηρότερων μέτρων για τις αμερικανικές πόλεις που προστατεύουν παράτυπους μετανάστες, σε μια ταχεία κίνηση της νέας κυβέρνησης με στόχο να εφαρμόσει τα σχέδιά της για τον περιορισμό της μετανάστευσης και της ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας.

    Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αναμένεται επίσης να προβεί τις επόμενες μέρες σε βήματα για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης με την υπογραφή εκτελεστικών διαταγμάτων για τον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων, αλλά και την απαγόρευση έκδοσης βίζας για πολίτες από αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, όπως η Συρία, το Σουδάν, η Σομαλία, το Ιράκ, το Ιράν, η Λιβύη και η Υεμένη.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό δίκτυο ABC, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν σήμερα, ο Τραμπ δήλωσε πως αναμένει η ανέγερση του τείχους στα σύνορα της χώρας με το Μεξικό να ξεκινήσει εντός μηνών με τον σχεδιασμό να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, σημειώνοντας πως το Μεξικό θα καλύψει το «100%» των εξόδων κατασκευής του τείχους.

    Στα μέτρα που υπογράφηκαν προβλέπεται μεταξύ άλλων η πρόσληψη 5.000 επιπλέον στελεχών στην Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων τα καθήκοντα των οποίων ήταν να συλλαμβάνουν όσους επιχειρούσαν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα καθώς και ο τριπλασιασμός του αριθμού των στελεχών της Υπηρεσίας Τελωνείων και Μετανάστευσης που χρησιμοποιούνταν για την σύλληψη και την απέλαση μεταναστών που ζουν παράνομα στις ΗΠΑ, τόνισαν πηγές στο Κογκρέσο, με γνώση του σχεδίου.

    «Η κατασκευή αυτού του τείχους ήταν κάτι περισσότερο από μια προεκλογική υπόσχεση. Είναι ένα πρώτο βήμα μιας κοινής λογικής για να διασφαλίσουμε στ’ αλήθεια τα διάτρητα σύνορα μας» τόνισε αργά σήμερα ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σον Σπάισερ. «Αυτό θα περιορίσει την ροή ναρκωτικών, εγκλήματος και παράτυπων μεταναστών εντός της επικράτειας των ΗΠΑ», σημείωσε.

    Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός πρόεδρος θα υπογράψει επίσης διάταγμα για την ενίσχυση των μηχανισμών επιβολής των νομοθεσιών περί μετανάστευσης. Όπως τόνισε ο Σπάισερ τα χρήματα εφαρμογής των διαταγμάτων θα αντληθούν από τα ομοσπονδιακά κονδύλια που χρησιμοποιούνταν για την εφαρμογή μιας νομοθεσίας για την προστασία των μεταναστών (τις λεγόμενες πόλεις-καταφύγια [“sanctuary cities”]).

    Σε πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο τοπικοί αξιωματούχοι, που συχνά προέρχονται από το Δημοκρατικό κόμμα, αρνούνται να συνεργαστούν με τις ομοσπονδιακές αρχές για την λήψη μέτρων ενάντια σε παράτυπους μετανάστες. Όπως τόνισε ο Σπάισερ ο Τραμπ θα δώσει εντολή στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναζητήσει τρόπους για την διακοπή χορήγησης συγκεκριμένων κονδυλίων προς αυτές τις πόλεις που αρνούνται να συμμορφωθούν.

    Επίσης θα δοθεί τέλος στην πολιτική προηγούμενων κυβερνήσεων, σύμφωνα με την οποία τα άτομα που συλλαμβάνονται ως παράτυποι μετανάστες αφήνονται ελεύθεροι μέχρι την ακρόαση τους από δικαστή.

    Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται να προετοιμάζει ένα διάταγμα που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την επαναλειτουργία των αμφιλεγόμενων μυστικών φυλακών της CIA στο εξωτερικό, τις οποίες είχε κλείσει ο Μπαράκ Ομπάμα, έγραψαν σήμερα οι εφημερίδες Times και η Washington Post.

    Παράλληλα, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ο Τραμπ αναμένεται να εκδώσει διάταγμα που θα οδηγούσε στην επαναφορά του προγράμματος της CIA που προβλέπει την ανάκριση υπόπτων για τρομοκρατία σε μυστικές φυλακές στο εξωτερικό με την χρήση τεχνικών που έχουν καταδικαστεί διότι συνιστούν βασανιστήρια.

    Οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπαν ότι ο Τραμπ αναμένεται να υπογράψει το διάταγμα με τίτλο: «Κράτηση και Ανάκριση των Εχθρικών Μαχητών» τις επόμενες ημέρες.

    Σύμφωνα με τους New York Times, το προσχέδιο του διατάγματος, έκτασης τριών σελίδων, θα ανακαλεί την ισχύ των διαταγμάτων που είχε υπογράψει ο προκάτοχος του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, τον Ιανουάριο του 2009, τα οποία προέβλεπαν το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο (το οποίο εμπόδισε το Κογκρέσο) και των «μυστικών φυλακών» CIA εκτός των αμερικανικών συνόρων.

    Αυτό το προσχέδιο διατάγματος του Τραμπ, που δεν επιβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος, δεν θα μπορούσε να σημάνει από μόνο του την ενεργοποίηση και την επαναλειτουργία των φυλακών της CIA, ενός σχεδίου που εκπονήθηκε υπό άκρα μυστικότητα την εποχή της διακυβέρνησης του Τζορτζ Μπους, κατά την έναρξη του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

    Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος απάντησε σήμερα ότι το προσχέδιο του διατάγματος υπέρ της επανεξέτασης της επαναφοράς του προγράμματος της CIA να ανακρίνει υπόπτους σε μυστικές φυλακές στο εξωτερικό δεν συνιστά έγγραφο του Λευκού Οίκου.

    «Δεν πρόκειται για έγγραφο του Λευκού Οίκου» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου Σον Σπάισερ σε δημοσιογράφους.

    «Δεν έχω ιδέα από πού προήλθε, αλλά δεν είναι έγγραφο του Λευκού Οίκου» τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τζορτζ Σόρος κατά πάντων: Απατεώνας ο Τραμπ, απειλή ο Πούτιν, καταστροφική η Μέρκελ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Capital Economics: Μειώνεται η ισχύς του δολαρίου – Ποιος ο ρόλος Τραμπ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έσπασε όλα τα ρεκόρ ο Dow Jones – Πώς κατάφερε να ξεπεράσει τις 20.000 μονάδες



    ΣΧΟΛΙΑ