• Διεθνής πολιτική

    Τα social media που αγαπά το ISIS

    Ισλαμικό Κράτος

    Ισλαμικό Κράτος


    Η εφαρμογή Telegram έχει γίνει (άθελά της) ένα από τα πιο σημαντικά όπλα στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους. Χάρη στο γεγονός ότι προστατεύει την ιδιωτικότητα των χρηστών του, τουλάχιστον πολύ πιο αποτελεσματικά από κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook ή το Twitter, το Telegram αποτελεί εργαλείο προπαγάνδας των τζιχαντιστών.

    Στο «κανάλι» του στο Telegram το Ισλαμικό Κράτος αναρτά, εκτός από προπαγανδιστικά μηνύματα, οδηγίες για το πώς να κατασκευάσει κανείς μία βόμβα ή συμβουλές για το πώς μπορεί κανείς να βρει όπλα ή να πραγματοποιήσει τζιχαντιστικές επιθέσεις χρησιμοποιώντας καθημερινά αντικείμενα και υλικά.

    Διαβάστε: Τα social media στην υπηρεσία του Ισλαμικού Κράτους

    Ωστόσο, φαίνεται πως η δραστηριότητα των τζιχαντιστών στη συγκεκριμένη εφαρμογή δέχεται ένα σοβαρό πλήγμα – κι αυτό χάρη σε ένα… μαγικό κουμπί.

    Πρόκειται για το κουμπί «report», με το οποίο οι χρήστες της υπηρεσίας μπορούν να ζητήσουν να «κατέβει» ένα κανάλι το οποίο θεωρούν πως περιέχει ανάρμοστο περιεχόμενο (spam, βίαιο περιεχόμενο, πορνογραφία κλπ). Έτσι, αν υποπέσει στην αντίληψη χρηστών κάποιο κανάλι στο οποίο γίνεται προπαγάνδα τζιχαντιστών, μπορούν να το αναφέρουν στους διαχειριστές του Telegram.

    Βέβαια, το Ισλαμικό Κράτος πιθανότατα θα βρει κάποιον άλλο τρόπο να μεταδίδει την προπαγάνδα του, ωστόσο φαίνεται ότι το Telegram σκληραίνει τη στάση του, καθώς μέχρι πρόσφατα εμφανιζόταν απρόθυμο να επιτρέψει τις αναφορές καναλιών με ανεπιθύμητο περιεχόμενο, όμως η κατακραυγή και οι αποκαλύψεις για το πώς χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος την υπηρεσία τελικά το ανάγκασαν να αλλάξει γνώμη.



    ΣΧΟΛΙΑ