• Top Stories

    Το protothema.gr παρουσιάζει τα ονόματα και τα εισιτήρια των βομβιστών

    • NewsRoom


    Ένα συριακό διαβατήριο που βρέθηκε έξω από το Stade de France, εκεί όπου το βράδυ της Παρασκευής σημειώθηκε η πρώτη έκρηξη με την οποία ξεκίνησε η ακολουθία της τυφλής βίας και του τρόμου στο Παρίσι, ήταν το στοιχείο που οδήγησε τις αρχές στον εντοπισμό ενός εκ των υπόπτων δραστών των τρομοκρατικών υποθέσεων. Οπως βεβαιώθηκε από το ελληνικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης, «ο κάτοχος του διαβατηρίου αυτού είχε πέρασει από τη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου «όπου και ταυτοποιήθηκε με βάση τους κανόνες της ΕΕ, όπως αυτοί αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα».

    protothema3

    Το www.protothema.gr αποκαλύπτει σήμερα, σε παγκόσμια αποκλειστικότητα, το όνομα του κατόχου του διαβατηρίου ο οποίος στις αρχές Οκτωβρίου είχε περάσει από τη Λέρο. Ο ύποπτος τζιχαντιστής, όπως έγινε γνωστό αργά το Σάββατο δεν ήταν μόνος αλλά συνοδευόταν από ακόμη ένα πρόσωπο. Οι δύο άνδρες που είχαν συριακά διαβατήρια θεωρούνται εμπλεκόμενοι στις τρομοκρατικές επιθέσεις που αιματοκύλησαν την γαλλική πρωτεύουσα προκαλώντας εκατόμβες νεκρών και τραυματιών.

    Οι δύο ύποπτοι τζιχαντιστές είναι ο Μ.Αλμαχμόντ και ο Α.Αλμοχαμάντ, όπως αναφέρεται στα διαβατήρια τα οποία ταυτοποιήθηκαν στη Λέρο και οι δύο Σύριοι χρησιμοποίησαν για να αγοράσουν εισιτήρια με τα οποία μετακινήθηκαν στον Πειραιά. Αυτή την στιγμή δεν είναι προφανές αν τα διαβατήρια των δύο υπόπτων είναι πραγματικά ή πλαστά. Από το μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι οι δύο εμπλεκόμενοι στις τρομοκρατικές επιθέσεις συνέχισαν το ταξίδι τους προς το Παρίσι κρυμμένοι μέσα στα καραβάνια των προσφύγων, που τους προσέφεραν την «τέλεια» κάλυψη για να περάσουν απαρατήρητοι.

    protothema 1

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει το www.protothema.gr, ο Μ.Αλμαχμόντ και ο Α.Αλμοχαμάντ ναυάγησαν κοντά στη Λέρο και μεταφέρθηκαν μαζί με τους υπόλοιπους μετανάστες στη Λέρο όπου και ταυτοποιήθηκαν. Οι δύο εμπλεκόμενοι στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι παρέμειναν στη Λέρο το διήμερο 3 και 4 Οκτωβρίου, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αναγνώρισής τους. Την επομένη, δηλαδή στις 5 Οκτωβρίου, ο Μ.Αλμαχμόντ και ο Α.Αλμοχαμάντ, χρησιμοποιώντας τα συριακά διαβατήρια που είχαν στη διάθεσή τους έκλεισαν δύο εισιτήρια με τα οποία πήραν το πλοίο για τον Πειραιά. Επειδή την ημερομηνία εκείνη δεν υπήρχε δρομολόγιο από την Λέρο προς τον Πειραιά, οι δύο ύποπτοι τζιχαντιστές μετακινήθηκαν με πλοιάριο προς την Κάλυμνο και εκεί επιβιβάστηκαν στο επιβατηγό-οχηματαγωγό «Διαγόρας» το οποίο τους μετέφερε στον Πειραιά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα διαβατήριά τους στη συνέχεια πήραν σφραγίδα τόσο στην Κροατία όσο και στην Αυστρία.

    Τριανταεννέα μέρες αργότερα, το διαβατήριο ενός εκ των δύο Σύριων βρέθηκε έξω από το Stade de France. Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές το διαβατήριο ανήκε στον βομβιστή που ανατινάχθηκε θέλοντας να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους αθώους. Ήταν 21:20 βράδυ της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου, έξω από το γήπεδο Stade de France, κατά τη διάρκεια του φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία. Η πρώτη έκρηξη του «καμικάζι» βομβιστή που ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά όπως είχε αποφασίσει το Ισλαμικό Κράτος, έγινε δίπλα από τον χώρο όπου ήταν συγκεντρωμένα γύρω στα 80.000 άτομα, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ.

    Οι ελληνικές αρχές, απαντώντας σε ερώτημα των γαλλικών υπηρεσιών αν οι δύο τζιχαντιστές είχαν περάσει στην Ευρώπη από την Ελλάδα, επιβεβαίωσαν ότι οι δύο ύποπτοι, δηλαδή ο Μ.Αλμαχμόντ και ο Α.Αλμοχαμάντ είχαν ταυτοποιηθεί στη Λέρο. Το www.protothema.gr αποκαλύπτει σήμερα τα ονόματά τους και φέρνει στη δημοσιότητα τα εισιτήρια με τα οποία ταξίδεψαν από την Κάλυμνο προς τον Πειραιά στις 5 Οκτωβρίου.
    Το πέρασμα του τζιχαντιστή που έγινε βομβιστής αυτοκτονίας έξω από το Stade de France από τη Λέρο, όπως προκύπτει από το συριακό διαβατήριο που βρέθηκε στο σημείο της έκρηξης, έγινε πρώτο θέμα σε πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης με πιο χαρακτηριστικό τον τίτλο του Guardian ο οποίος έγραψε ότι «Σύρος που πέρασε από την Ελλάδα με τη ροή των προσφύγων είναι ένας από τους δολοφόνους του ISIS».



    ΣΧΟΛΙΑ