• Διεθνής πολιτική

    Παραχωρήσεις υπέρ Ρωσίας ζητά ο Ερντογάν για τα σιτηρά

    • NewsRoom
    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (EPA/MURAD SEZER / POOL)


    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρότρυνε αρκετούς από τους ηγέτες της Ομάδας των 20 να ικανοποιήσουν ορισμένες από τις απαιτήσεις της Ρωσίας για την αναβίωση της συμφωνίας που επέτρεψε τις ουκρανικές αποστολές σιτηρών και χαλάρωσε τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg.

    Ο Ερντογάν, ο οποίος βοήθησε στη διαμεσολάβηση για την αρχική πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας το 2022, κάνει την προσπάθεια αυτή σε συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών με ηγέτες κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 στο Νέο Δελχί αυτό το Σαββατοκύριακο, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

    Η Τουρκία είναι πρόθυμη να αποκαταστήσει τις αποστολές στο πλαίσιο της συμφωνίας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, από την οποία η Μόσχα παραιτήθηκε τον Ιούλιο, αλλά ο Ερντογάν απέτυχε να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να επανέλθει στη συμφωνία σε συνομιλίες στο Σότσι της Ρωσίας τη Δευτέρα.

    Η Τουρκία ζητά από τους παγκόσμιους ηγέτες να διευκολύνουν την ασφάλιση των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων από την Lloyd’s of London και να επανασυνδέσουν τη Μόσχα με το σύστημα SWIFT για διεθνείς πληρωμές, σύμφωνα με τρεις Τούρκους αξιωματούχους που έχουν γνώση των συζητήσεων οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

    Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι τα όρια που έχουν επιβληθεί περιορίζουν τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Μόσχας και έχουν μέχρι στιγμής αντισταθεί στις εκκλήσεις για χαλάρωση των κυρώσεων.

    Η Ρωσία έχει απορρίψει και έναν συμβιβασμό που πρότεινε ο ΟΗΕ, για τη δημιουργία μιας θυγατρικής της κρατικής αγροτικής τράπεζας Rosselkhozbank, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις, και να την εισάγει στο SWIFT, δήλωσαν αρκετοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Είπαν ότι η Τουρκία αναφέρει συχνά την κατάσταση των συνομιλιών για τα σιτηρά κατά τη διάρκεια των συναντήσεων. Η Άγκυρα προσπαθεί να βρει συναίνεση σε μια προσπάθεια να αναβιώσει τη συμφωνία, πρόσθεσε ένας Ινδός αξιωματούχος.

    Η αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον των προμηθειών από έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο έχει συμβάλει σε εβδομάδες αστάθειας στις παγκόσμιες τιμές του σιταριού, όπως και η έξαρση των εχθροπραξιών στη Μαύρη Θάλασσα και γύρω από αυτήν.

    Η Τουρκία λέει στους ομολόγους της ότι ο τρόπος για να αναβιώσει η συμφωνία είναι να χαλαρώσουν ορισμένες κυρώσεις που η Μόσχα ισχυρίζεται ότι την εμποδίζουν να εισάγει γεωργικό εξοπλισμό, όπως τρακτέρ ή ανταλλακτικά, δήλωσαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι.

    Η Ουκρανία έχει εμπλακεί σε συνομιλίες με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία για μια εναλλακτική θαλάσσια διαδρομή που θα περνά από την Ουκρανία μέσω των ρουμανικών χωρικών υδάτων, δήλωσαν οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Αυτή η διαδρομή, ωστόσο, θα κάλυπτε δυνητικά μόνο ένα μέρος των αναγκών.

     Διαβάστε επίσης

    G20 – Φον ντερ Λάιεν: Η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος στην Ουκρανία συμβάλουν στην επισιτιστική ανασφάλεια

    G20: Η Ινδία ενδέχεται να αλλάξει το όνομά της σε «Μπάρατ»

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Η ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της με τον λαό και τις αρχές του Μαρόκου»



    ΣΧΟΛΙΑ