• Διεθνής πολιτική

    Πάιατ: Τι απαντά για τη διαρροή του αμερικανικού non-paper κατά του αγωγού East Med

    • NewsRoom
    Τζέφρι Πάιατ

    Τζέφρι Πάιατ


    Προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις που προκάλεσε σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ η αποκάλυψη αμερικανικού non-paper σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ φέρονται να μην υποστηρίζουν την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med, επιχείρησε ο Τζέφρι Πάιατ.

    Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρει κατ’ αρχάς πως δεν έχουν βάση οι αναφορές για τον αγωγό, ενώ όπως τονίζει, το θέμα αφορά την εμπορική σκοπιμότητα του έργου. Και γι’ αυτό, συνεχίζει, είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για τα έργα περιφερειακής ηλεκτρικής διασύνδεσης.

    Παράλληλα, αναφέρει πως το άτυπο έγγραφο μπερδεύει την ατζέντα, η οποία επικεντρώνεται στην υποστήριξη περιφερειακών διασυνδέσεων που είναι οικονομικά βιώσιμες και προωθούν κοινούς στόχους για το κλίμα.

    Στο άτυπο έγγραφο η Αμερική φέρεται να δηλώνει πως πως προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στα  έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης Euro-Asia Interconnector (διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ) και Euro-Africa Interconnector (διασύνδεση Ελλάδας Αιγύπτου), αλλά όχι τόσο τον αγωγό φυσικού αερίου East Med για τον οποίο εκφράζει επιφυλάξεις για τρεις λόγους.

    Ειδικότερα, οι τρεις λόγοι έχουν να κάνουν με περιβαλλοντικά ζητήματα και τη στροφή στην πράσινη ενέργεια, την έλλειψη οικονομικής και εμπορικής βιωσιμότητας αλλά και τη δημιουργία εντάσεων στην περιοχή.

    Ωστόσο, στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη υπογραμμίσει προς την τουρκική πλευρά ότι οι ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνουν την ένταση στην περιοχή. Σύμφωνα με το non-paper, οι Αμερικανοί τόνισαν στους Τούρκους, ότι η αποστολή τουρκικών πολεμικών σκαφών που παρενόχλησαν το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, όταν έκανε έρευνες για τον East Med, οι οποίες ήταν σύννομες με το Διεθνές Δίκαιο, ήταν απαράδεκτη ενέργεια.

    Διαβάστε επίσης

    Τάκης Θεοδωρικάκος: Όλα τα κόμματα να πάρουν θέση τώρα για τις φασιστικές απειλές στον πρύτανη του ΑΠΘ

    Κύπρος: Παραιτήθηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης από το ΥΠΕΞ

    Γιώργος Kωσταντόπουλος (ΣΕΒΕ): Οι ελληνικές εξαγωγές θα ξεπεράσουν τα €36 δισ. το 2021



    ΣΧΟΛΙΑ