• Διεθνής πολιτική

    Ουκρανία: Ελπίδες για αποκλιμάκωση από τη Ρωσία, ενώ οι Ουκρανοί προελαύνουν προς το Κίεβο

    • NewsRoom


    Ρωσία ανακοίνωσε ότι η πρώτη φάση της στρατιωτικής επιχείρησής της, όπως τη χαρακτηρίζει, στην Ουκρανία έχει στο μεγαλύτερο μέρος της ολοκληρωθεί και ότι θα επικεντρωθεί τώρα στο να απελευθερώσει «πλήρως» την περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

    Η ανακοίνωση φαίνεται να υποδεικνύει ότι η Ρωσία ενδεχομένως αλλάζει σε πιο περιορισμένους στόχους, αφότου βρέθηκε αντιμέτωπη με τη σθεναρή αντίσταση της Ουκρανίας τον πρώτο μήνα του πολέμου, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις πέρασαν στην αντεπίθεση, καταλαμβάνοντας εκ νέου εδάφη στα περίχωρα του Κιέβου, όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

    Την ίδια ώρα, οι κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας φαίνεται πως έχουν αρχίσει να φέρνουν αποτελέσματα σε μεγαλύτερη κλίμακα από το αρχικώς αναμενόμενο, καθώς πηγές είπαν στο Reuters πως η κινεζική, κρατική Sinopec Group, η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης πετρελαίου στην Ασία, έχει αναστείλει τις συζητήσεις με τη Ρωσία για μια πιθανή επένδυση στον κλάδο των πετροχημικών, αλλά και στην εμπορία ρωσικού φυσικού αερίου.

    Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, στον ένα μήνα που έχει μεσολαβήσει από την εισβολή στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να καταλάβουν καμία μεγάλη πόλη. Αντ’ αυτού επικεντρώθηκαν στον βομβαρδισμό και την περικύκλωση πόλεων, που είχε ως αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους περίπου το 25% του ουκρανικού πληθυσμού.

    Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως αυτονομιστές, που στηρίζει η Ρωσία, ελέγχουν τώρα το 93% της περιοχής του Λουγκάνσκ και το 54% της περιοχής του Ντονέτσκ, οι δύο περιοχές που απαρτίζουν το Ντονμπάς.

    «Οι βασικοί στόχοι του πρώτου σταδίου της επιχείρησης έχουν σε γενικές γραμμές επιτευχθεί», δήλωσε ο Σεργκέι Ρουντσκόι, επικεφαλής της επιχειρησιακής διεύθυνσης του ρωσικού γενικού επιτελείου.

    «Το μαχητικό δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας έχει σημαντικά μειωθεί, κάτι… που καθιστά δυνατό να επικεντρώσουμε τις βασικές μας προσπάθειες στο να επιτύχουμε τον κύριο στόχο μας, την απελευθέρωση του Ντονμπάς».

    Αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι η Ρωσία δίνει προτεραιότητα στο Ντονμπάς

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι η Ρωσία δίνει προτεραιότητα στο Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, σε αντίθεση με το Κίεβο, σε μια προσπάθεια δημιουργίας μόχλευσης στις διαπραγματεύσεις και αποκοπής των ουκρανικών δυνάμεων στα ανατολικά από την υπόλοιπη χώρα, δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος άμυνας.

    Η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι η πρώτη φάση της στρατιωτικής επιχείρησής της, όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία έχει στο μεγαλύτερο μέρος της ολοκληρωθεί και ότι θα επικεντρωθεί τώρα στο να απελευθερώσει «πλήρως» την περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

    Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως αυτονομιστές, που στηρίζει η Ρωσία, ελέγχουν τώρα το 93% της περιοχής του Λουχάνσκ και το 54% της περιοχής του Ντονέτσκ, οι δύο περιοχές που απαρτίζουν το Ντονμπάς.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος άμυνας είπε επίσης ότι η Ρωσία αναζητά να στείλει ενισχύσεις από τη Γεωργία.

    Νεκροί 1.351 Ρώσοι στρατιώτες

    Η Ρωσία παραδέχθηκε σήμερα τον θάνατο 1.351 στρατιωτών της, από την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσής της στην Ουκρανία, πριν από έναν μήνα, κατηγορώντας τις δυτικές χώρες ότι κάνουν μεγάλο λάθος που προμηθεύουν με όπλα το Κίεβο.

    «Κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, 1.351 στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και 3.852 έχουν τραυματιστεί», δήλωσε ο υπαρχηγός του επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της χώρας Σεργκέι Ρουντσκόι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός της Μόσχας, στις 2 Μαρτίου, έκανε λόγο για 498 Ρώσους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία. Το Κίεβο, από την πλευρά του, κάνει λόγο για πολύ βαρύτερες απώλειες στις τάξεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

    Ο Ρουντσκόι χαρακτήρισε, εξάλλου, «μεγάλο σφάλμα» την προμήθεια όπλων στο Κίεβο από τις δυτικές χώρες.

    «Αυτό παρατείνει τη σύρραξη, αυξάνει τον αριθμό των θυμάτων και δεν θα επηρεάσει καθόλου το αποτέλεσμα της επιχείρησης», είπε.

    Συμπλήρωσε πως η Ρωσία «θα απαντήσει ανάλογα», εάν το ΝΑΤΟ εφαρμόσει μια ζώνη εναέριου αποκλεισμού πάνω από την Ουκρανία, κάτι που το Κίεβο ζητά, ανεπιτυχώς, εδώ και εβδομάδες.

    Στο μεταξύ, η Ρωσία έχει υποδεχθεί 419.736 πρόσφυγες από την ανατολική Ουκρανία, από την έναρξη των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον Μιχαΐλ Μιζίντσεφ, διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης της Άμυνας της Ρωσίας, που έκανε δηλώσεις στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

    «Ο ρωσικός στρατός θα συνεχίσει να διεξάγει αυτήν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση έως ότου όλοι οι στόχοι επιτευχθούν», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονατσένκοφ.

    Οι ΗΠΑ «δεν προτίθενται να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα όποιες κι αν είναι οι συνθήκες»

    Οι ΗΠΑ «δεν προτίθενται να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα όποιες συνθήκες κι αν συντρέχουν», δηλαδή ακόμη κι αν η Ρωσία κάνει χρήση αυτών στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, από το Air Force One.

    Κατά τη διάρκεια συνομιλίας με δημοσιογράφους, προειδοποίησε, εντούτοις, ότι η Μόσχα θα πληρώσει «πολύ υψηλό αντίτιμο», στην περίπτωση που χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, αποσαφηνίζοντας τις δηλώσεις μία ημέρα πριν του προέδρου, Τζο Μπάιντεν, που υποσχέθηκε μια «απάντηση» σε ένα τέτοιο σενάριο, παραμένοντας όμως ασαφής σχετικά με τη «φύση» μιας τέτοιας απάντησης.



    ΣΧΟΛΙΑ