Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Τη λύπη του για το περιστατικό με το ουκρανικό θαλάσσιο drone που εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της Λευκάδας εξέφρασε το Κίεβο, απαντώντας στις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας και στα διαβήματα που ακολούθησαν προς την ουκρανική πλευρά. Η ελληνική κυβέρνηση είχε καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η μεταφορά των συνεπειών του πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο και στις ελληνικές θάλασσες.

Με δημόσια τοποθέτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χεόργκι Τίχι, αναφέρθηκε στο περιστατικό, υποστηρίζοντας ότι η εμφάνιση του μη επανδρωμένου θαλάσσιου σκάφους κοντά στη Λευκάδα συνδέεται άμεσα με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από τη συνεχιζόμενη πολεμική σύγκρουση και τη ρωσική στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας.

1

Ο Ουκρανός αξιωματούχος ευχαρίστησε παράλληλα την Ελλάδα για τη στήριξη που έχει προσφέρει στο Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σημειώνοντας ότι η χώρα του αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο κρατών τα τελευταία χρόνια.

Στην ίδια παρέμβαση, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ουκρανία παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στους κανόνες που διέπουν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Όπως επισημάνθηκε, το Κίεβο προτίθεται να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος επανάληψης αντίστοιχων περιστατικών στο μέλλον.

Η ουκρανική πλευρά έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στις ευρύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή σε ζητήματα ασφάλειας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ουκρανία συμμερίζονται τις ανησυχίες που προκαλούν οι εξελίξεις στο πεδίο της θαλάσσιας ασφάλειας, καθώς και η δράση του λεγόμενου «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας, ο οποίος βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο διεθνών συζητήσεων και κυρώσεων.

Παράλληλα, το Κίεβο υποστήριξε ότι το συμβάν στη Λευκάδα δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, αλλά εντάσσεται σε μια ευρύτερη εικόνα κινδύνων που απορρέουν από τον συνεχιζόμενο πόλεμο. Όπως ανέφερε, παρόμοια περιστατικά που έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της περιοχής αναδεικνύουν ότι οι συνέπειες της σύγκρουσης δεν περιορίζονται στα ουκρανικά εδάφη, αλλά επηρεάζουν και γειτονικά κράτη, καθώς και τη συνολική ασφάλεια της Ευρώπης.

Στην ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι το περιστατικό ήταν αποτέλεσμα των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από τη ρωσική επιθετικότητα και εξέφρασε τη λύπη της ουκρανικής κυβέρνησης για την αναστάτωση που προκλήθηκε.

«Η ουκρανική πλευρά εκφράζει τη λύπη της για το συμβάν, το οποίο προέκυψε εξαιτίας των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί από τη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η χώρα του θεωρεί πως τέτοιου είδους περιστατικά καταδεικνύουν τον ευρύτερο αντίκτυπο του πολέμου στην περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια.

Κλείνοντας, το Κίεβο επανέλαβε την πρόθεσή του να συνεχίσει την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας και του διαλόγου σε όλα τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η Ουκρανία παραμένει προσηλωμένη στην ανάπτυξη στενότερων δεσμών με την Αθήνα και στην προώθηση μιας εποικοδομητικής συνεργασίας σε διμερές και διεθνές επίπεδο.

 

Διαβάστε επίσης 

Ουκρανικά drones έπληξαν ξανά την Αγία Πετρούπολη μετά το «όχι» του Πούτιν για συνάντηση με Ζελένσκι (video)

Παππάς, Πολάκης, Δούρου, Αλεξιάδης, Παναγνωτόπουλος και Καρυστινάκη εναντίον Φάμελλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετέχει στις εκλογικές μάχες

Rosneft: Οι αγορές πετρελαίου θα μπορούσαν να επιστρέψουν στις βασικές αρχές λειτουργίας τους στο δεύτερο εξάμηνο του 2027