• Διεθνής πολιτική

    Ουκρανία: Επικίνδυνη ρητορική για Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο – Απειλεί με πυρηνικά η Ρωσία, στέλνει όπλα η Δύση

    • NewsRoom
    Τανκ από τον πόλεμο στην Ουκρανία

    Φωτογραφία αρχείου


    Νέα μέτωπα με τη Δύση ανοίγει η Ρωσία την ώρα που σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς απειλεί ότι θα κάνει χρήση πυρηνικών όπλων.

    Την ίδια ώρα ενισχύονται οι εκτιμήσεις για ρωσικές στρατιωτικές βλέψεις και στη Μολδαβία, μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στην Υπερδνειστερία. Από τη μεριά της η Δύση στέλνει όπλα στο Κίεβο.

    Υπ. Άμυνας ΗΠΑ: «Επικίνδυνη» η ρητορική της Ρωσίας περί Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου

    Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επέκρινε χθες Τρίτη την προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ περί επαπειλούμενου 3ου Παγκοσμίου Πολέμου, που δεν αποκλείεται να σημάνει τη χρήση πυρηνικών όπλων.

    «Έχουμε πει επανειλημμένα ότι αυτό το είδος ρητορικής είναι πολύ επικίνδυνο και ανώφελο», είπε ο κ. Όστιν μετά τη διεθνή σύνοδο για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν (Γερμανία).

    «Κανένας δεν θέλει να δει να ξεσπά πυρηνικός πόλεμος. Η επικίνδυνη ρητορική είναι ξεκάθαρα ανώφελη. Δεν θα εμπλακούμε σε αυτή», πρόσθεσε.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη ρωσική κρατική τηλεόραση προχθές Δευτέρα ο επικεφαλής, της ρωσικής διπλωματίας είπε πως ο κίνδυνος είναι πραγματικός και δεν μπορεί να υποτιμάται. Ο Σεργκέι Λαβρόφ συνέκρινε τη σημερινή κατάσταση με την κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1962.

    Η Ρωσία διατείνεται πως κυρίευσε όλη την περιφέρεια της Χερσώνας

    Ο ρωσικός στρατός υποστήριξε χθες Τρίτη πως κατέγραψε εδαφικά κέρδη στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία, ιδίως καταλαμβάνοντας την περιφέρεια της Χερσώνας.

    «Ο ρωσικός στρατός πήρε τον έλεγχο ολόκληρης της περιφέρειας της Χερσώνας, τμημάτων των περιφερειών του Χαρκόβου, της Ζαπορίζιας και του Μικολάιφ, καθώς και μεγάλων τμημάτων των (σ.σ. αυτοανακηρυγμένων) Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», δήλωσε ο υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ.

    Η ομαλότητα αποκαθίσταται στις περιοχές που καταλήφθηκαν, επιδιορθώνονται υποδομές και άρχισε σπορά, σύμφωνα με τον ίδιο Ρώσο ανώτερο αξιωματικό.

    Τον ισχυρισμό της Μόσχας για τη Χερσώνα, όμως, διέψευσε χθες ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή: κατ’ αυτόν, γραμμές άμυνας συνεχίζουν να βρίσκονται μέσα στην περιφέρεια και οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει να τις διασπάσουν.

    Είναι αδύνατο οι ισχυρισμοί των αντιμαχόμενων πλευρών να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

    Η Ρωσία λέει πως έπληξε 65 στρατιωτικούς στόχους

    Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι κατέστρεψε τέσσερις αποθήκες όπλων των ουκρανικών δυνάμεων στη Σλοβιάνσκ από αέρος.

    Συνολικά, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε 32 στρατιωτικούς στόχους, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

    Ακόμη επλήγησαν 33 στόχοι από πυροβολικό ή πυραύλους, σύμφωνα με τον ίδιο, ανάμεσά τους συγκεντρώσεις στρατευμάτων, θέσεις του πυροβολικού, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, αποθήκες πυρομαχικών και όπλων.

    Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας μίλησε για περίπου 200 Ουκρανούς στρατιωτικούς νεκρούς και 40 στρατιωτικά οχήματα που καταστράφηκαν.

    Είναι αδύνατο οι πληροφορίες αυτές να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

    Ρωσία: Νέες εκρήξεις στην Μπιέλγκοροντ, αποθήκη πυρομαχικών στις φλόγες

    Σειρά εκρήξεων σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη ρωσική πόλη Μπιέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, διευκρινίζοντας πως ξέσπασε πυρκαγιά σε αποθήκη πυρομαχικών κοντά στην πόλη.

    Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, δεν τραυματίστηκε κανείς άμαχος εξαιτίας των εκρήξεων και της πυρκαγιάς στο χωριό Στάραγια Νελίντοφκα.

    Ο κ. Γκλάντκοφ δεν διευκρίνισε εάν οι εκρήξεις και η πυρκαγιά οφείλονταν σε ουκρανική επιδρομή.

    Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη ταραγμένη νύχτα στην περιοχή. Το προηγούμενο βράδυ ανακοινώθηκε ότι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν δύο χωριά, με δύο άμαχους να τραυματίζονται στο ένα από αυτά.

    Η περιφέρεια Μπιέλγκοροντ γειτονεύει με τις περιφέρειες Λουγκάνσκ, Σούμι και Χάρκοβο της Ουκρανίας, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Τέλος το ρωσικό φυσικό αέριο από σήμερα σε Πολωνία και Βουλγαρία



    ΣΧΟΛΙΑ