• Διεθνής πολιτική

    Ουκρανία: «Αιχμαλωσία ή θάνατος» για τους Ρώσους στρατιώτες, λέει ο Ζελένσκι – Την Πέμπτη η συνάντηση Λαβρόφ-Κουλέμπα

    • NewsRoom
    Πόλεμος στην Ουκρανία (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Πόλεμος στην Ουκρανία (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    14η ημέρα πολέμου στην Ουκρανία.

    Νέο μήνυμα απηύθυνε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο οποίο αναφέρει ότι η διεθνής κοινότητα θα είναι υπεύθυνη για μια μαζική «ανθρωπιστική καταστροφή» εάν δεν συμφωνήσει σε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται στο μέγιστο επίπεδο απειλής.

    «Η Ρωσία χρησιμοποιεί πυραύλους, αεροσκάφη και ελικόπτερα εναντίον μας, εναντίον αμάχων, εναντίον των πόλεων μας, εναντίον των υποδομών μας. Είναι ανθρωπιστικό καθήκον του κόσμου να ανταποκριθεί», ανέφερε και τόνισε την αντίσταση της χώρας τους, καθώς οι Ουκρανοί έχουν δείξει τις τελευταίες δύο εβδομάδες ότι δεν θα υποχωρήσουν ποτέ.

    «Ο εχθρός μπορεί να καταστρέψει τους τοίχους των σπιτιών μας, των σχολείων μας, των εκκλησιών μας. Μπορεί να σπάσει ουκρανικές επιχειρήσεις. Αλλά ποτέ δεν θα φτάσει στην ψυχή μας, στην καρδιά μας, στην ικανότητά μας να ζούμε ελεύθερα», σημείωσε. Ενώ, κάλεσε για άλλη μια φορά τους Ρώσους στρατιώτες να εγκαταλείψουν την χώρα.

    «Οι σχεδόν δύο εβδομάδες της αντίστασής μας σας έδειξαν ότι δεν θα τα παρατήσουμε. Ότι θα πολεμήσουμε μέχρι να ανακτήσουμε τη γη μας και να απαντήσουμε για όλους τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν. Για τα σκοτωμένα παιδιά», πρόσθεσε.

    «Μπορείτε ακόμα να σωθείτε, αν απλώς φύγετε», είπε ο κ. Ζελένσκι, προτρέποντας τους στρατιώτες να μην εμπιστεύονται τους διοικητές τους όταν τους λένε ότι έχετε ακόμη μια ευκαιρία στην Ουκρανία.

    «Τίποτα δεν σας περιμένει εδώ. Εκτός από αιχμαλωσία ή θάνατο, θα πάρετε τη ζωή μας και θα δώσετε τη δική σας. Και ξέρουμε ότι οι διοικητές σας έχουν ήδη καταλάβει τα πάντα. Αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να επιστρέψουμε στην ειρήνη. Πηγαίνετε στα σπίτια σας», κατέληξε.

    Ουκρανός ΥΠΕΞ: Η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίζει αδιακρίτως

    Η Ρωσία συνεχίζει να κρατάει αιχμαλώτους πάνω από 400.000 ανθρώπους στη Μαριούπολη, ενώ στέκεται εμπόδιο στην ανθρωπιστική βοήθεια και στις [προσπάθειες] εκκένωσης»,

    Η Ρωσία συνεχίζει να κρατά αιχμαλώτους πάνω από 400.000 ανθρώπους στη Μαριούπολη, ενώ εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια και την εκκένωση», αναφέρει στο Twitter ο Ουκρανός υπ. Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα.

    Επιπλέον, αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν αδιακρίτως. «Περίπου 3.000 βρέφη δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και τρόφιμα. Ζητώ από όλο τον κόσμο να αναλάβει δράση! Αναγκάστε τη Ρωσία να σταματήσει αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο σε αμάχους και βρέφη», αναφέρει ο Κουλέμπα.

    Αύριο η συνάντηση Λαβρόφ-Κουλέμπα

    Το Κίεβο επιβεβαίωσε ότι την πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα και του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αττάλεια της Τουρκίας την Πέμπτη (10/3).

    «Πιστεύουμε ότι από τη στιγμή που το επιβεβαίωσε η Ουκρανία, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί όντως, ιδιαίτερα επειδή έγινε με πρωτοβουλία της Τουρκίας, του οικοδεσπότη της εκδήλωσης στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να διεξαχθεί η συνάντηση», επεσήμανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Η Ζαχάροβα τόνισε επίσης ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για τις συνομιλίες, αλλά δεν χρειάζεται να βιαστούν τα πράγματα.

    Υπενθυμίζεται ότι ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα ταξιδέψει σήμερα στην Τουρκία. Την προοπτική συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας ανέφερε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Συνόδου ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

    Όπως δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Ο Λαβρόφ επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι θα έρθει στην Αττάλεια στη χθεσινή μας συνάντηση. Ελπίζω, και δεν ξέρω αν θα έρθει υπό αυτές τις συνθήκες, και ο Ουκρανός υπουργός, εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, αλλά θα θέλαμε και θα χαρούμε να γίνει μια συνάντηση μεταξύ τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών και του Λαβρόφ στα πλαίσια του Φόρουμ Διπλωματίας της Ατάλλειας που πραγματοποιείται στις 11-13 Μαρτίου».

    Μαρία Ζαχάροβα: Η Ρωσία δεν στοχεύει στην ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης

    Η Ρωσία θα επιτύχει τον στόχο της να διασφαλίσει το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας και θα προτιμούσε να το κάνει αυτό μέσω συνομιλιών, δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

    Η Ρωσία έχει διαπιστώσει την ύπαρξη “προόδου” στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

    «Παράλληλα με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση [όπως αποκαλούν οι ρωσικές αρχές την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία σημειώνει το AFP], διεξάγονται επίσης διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά προκειμένου να τεθεί τέλος το ταχύτερο δυνατό στην άφρονα αιματοχυσία και στην αντίσταση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων… Κάποια πρόοδος έχει σημειωθεί», δήλωσε η Ζαχάροβα.

    Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ρωσία θα επιτύχει τον σκοπό της να εξασφαλίσει το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας και θα προτιμούσε να το κάνει αυτό μέσω συνομιλιών.

    Οι στόχοι της Ρωσίας “δεν περιλαμβάνουν την κατοχή της Ουκρανίας ούτε την καταστροφή του κράτους της ούτε την ανατροπή της παρούσας κυβέρνησης”, είπε σε συνέντευξη Τύπου η Ζαχάροβα, η οποία πρόσθεσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας εξελίσσεται αυστηρά σύμφωνα με το σχέδιo και επανέλαβε ότι ο ρωσικός στρατός δεν θέτει στο στόχαστρο τον άμαχο πληθυσμό.

    Νέο απόπειρα απομάκρυνσης αμάχων

    Η Ουκρανία θα προσπαθήσει σήμερα να απομακρύνει αμάχους μέσω έξι «ανθρωπιστικών διαδρόμων» που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ άλλων και από τη νότια πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

    Η Βερεστσούκ ανέφερε σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή της πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συμφώνησαν να σταματήσουν το πυρ στις περιοχές αυτές από τις 9 π.μ. ως τις 9 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και κάλεσαν τις ρωσικές δυνάμεις να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για τοπικές εκεχειρίες.

    Την ίδια στιγμή υπό στενή πολιορκία βρίσκεται το Κίεβο και ανά πάσα στιγμήελλοχεύει ο κίνδυνος της τελικής επίθεσης από τις ρωσικές δυνάμεις.

    Από ουκρανικής πλευράς κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες 7 έως 10 μέρες. «Η Ουκρανία πρέπει να ανακόψει την επίθεση της Ρωσίας για τις επόμενες 7 έως 10 ημέρες ώστε να έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί στη Μόσχα τον ισχυρισμό ότι νίκησε», δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

    Στις δορυφορικές εικόνες που δημοσίευσε η Maxar Technologies, φαίνεται ρωσικά στρατιωτικά οχήματα να κινούνται έξω από το αεροδρόμιο Αντόνοφ που βρίσκεται περίπου μισή ώρα έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα.

    Η Ουκρανία δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στο Τσερνόμπιλ

    Στην παραδοχή ότι οι ουκρανικές αρχές δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στο κατεχόμενο από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ προέβη ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας.

    Το εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στον ουκρανικό Βορρά, διαβόητο για το τραγικό δυστύχημα του 1986, ήταν από τους πρώτους στόχους των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα.

    ΕΕ: Οι 27 επικύρωσαν το νέο κύμα κυρώσεων κατά Ρωσίας – Λευκορωσίας

    Οι 27 αποφάσισαν σήμερα την επέκταση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Μόσχας και του Μινσκ, αποσυνδέοντας τρεις λευκορωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών Swift, ανακοίνωσε στο Twitter η γαλλική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Οι πρεσβευτές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν επίσης νέες κυρώσεις στους τομείς της ναυσιπλοΐας και των κρυπτονομισμάτων και πρόσθεσαν Ρώσους αξιωματούχους και ολιγάρχες στην μαύρη λίστα της ΕΕ.

    Τα μέτρα συμπληρώνουν τις τρεις δέσμες των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία που επιβλήθηκαν κατά τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες από την Ένωσης.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη λίστα των κυρώσεων περιλαμβάνονται πλέον 160 Ρώσοι ολιγάρχες και μέλη του συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

    Ακόμη, στις κυρώσεις μπαίνει και ο τραπεζικός τομέας της Λευκορωσίας καθώς και η εξαγωγή τεχνολογίας θαλάσσιας ναυσιπλοΐας στη Ρωσία.

    Τέλος, στις κυρώσεις περιλαμβάνονται και τα περιουσιακά στοιχεία σε κρυπτονόμισμα.

    Ρωσία: Ελλείψεις σε φάρμακα αρχίζουν να εμφανίζονται στα φαρμακεία

    Ελλείψεις σε ινσουλίνη και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα αντιμετώπισης του διαβήτη που παρασκευάζονται στο εξωτερικό διαπιστώνονται ήδη στα ρωσικά φαρμακεία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant, η οποία αναφέρει έλλειψη πρώτων υλών στην παρασκευή φαρμάκων.

    Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμακευτικής Εποπτείας της Ρωσίας (Roszdravnadzor) και η ένωση φαρμακείων αποδίδουν τις ελλείψεις σε ινσουλίνη στην έκτακτη αύξηση της ζήτησης εκ μέρους των Ρώσων καταναλωτών, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα φάρμακα για διαβητικούς παράγονται στην Ρωσία και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Kommersant.

    Οι ασθενείς που ερωτήθηκαν από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης εξηγούν με την σειρά τους ότι αυτή η έκτακτη αύξηση της ζήτησης οφείλεται στο γεγονός ότι τα υπόλοιπα φαρμακευτικά παρασκευάσματα που χρησιμοποιούνται από τους διαβητικούς παράγονται στο εξωτερικό και, κατά συνέπεια, περιμένοντας την δημιουργία ελλείψεων ή υψηλό πληθωρισμό, αγοράζουν προληπτικά.

    Αν και οι δυτικές κυρώσεις δεν στοχεύουν την φαρμακευτική βιομηχανία, η Kommersant προβλέπει ότι οι ρωσικές εταιρείες είναι πιθανόν να βρεθούν χωρίς εισαγόμενες πρώτες ύλες.

    Σύμφωνα με την ρωσική οικονομική εφημερίδα, η Ευρώπη έχει σχεδόν διακόψει τις εξαγωγές. Οι εισαγωγές από την Κίνα και την Ινδία, που αντιστοιχούν σχεδόν στο 80% των εισαγόμενων φαρμακευτικών πρώτων υλών, καθυστερούν εξαιτίας της διατάραξης των εφοδιαστικών αλυσίδων.

    Τα ρωσικά στοκ μπορούν να διαρκέσουν για διάστημα τριών έως έξι μηνών.

    Η απομάκρυνση των αμάχων από τη Σούμι θα συνεχιστεί σήμερα

    Ο ανθρωπιστικός διάδρομος που οργανώθηκε για να απομακρυνθούν άμαχοι από την πολιορκημένη Σούμι στην Ουκρανία θα συνεχίσει να λειτουργεί σήμερα, ανήγγειλε ο περιφερειάρχης Ντμίτρο Ζιβίτσκι.

    Περίπου 5.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν με λεωφορεία από την πόλη 250.000 κατοίκων (βορειοανατολική Ουκρανία) μετά τη συμφωνία της Μόσχας και του Κιέβου για τον διάδρομο αυτόν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Περίπου 1.000 ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα μπόρεσαν επίσης να φύγουν προς την πόλη Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία.

    Τουλάχιστον 10 νεκροί από ρωσικά πυρά στη Σεβεροντονιέτσκ, λέει αξιωματούχος

    Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη εξαιτίας ρωσικών πυρών στην πόλη Σεβεροντονιέτσκ, στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ανέφερε σήμερα ο περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ μέσω Telegram.

    Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό, τον Σεργκίι Γκαϊντάι, ο ρωσικός στρατός «άνοιξε πυρ» εναντίον κατοικιών και άλλων κτιρίων. Δεν διευκρίνισε εάν επρόκειτο για βολές πυροβολικού ή όχι.

    ΟΗΕ: Έως και 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία

    Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι περίπου 2,1 έως 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες θα έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μέχρι σήμερα, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής πριν από δύο εβδομάδες.

    Παράλληλα, η υπηρεσία για τους πρόσφυγες προέβλεψε ότι αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες.

    Το Κίεβο απαγορεύει τις εξαγωγές ειδών δημητριακών, ζάχαρης, αλατιού και κρέατος

    Η κυβέρνηση της Ουκρανίας απαγόρευσε τις εξαγωγές σίκαλης, κριθαριού, φαγόπυρου, κεχριού, ζάχαρης, αλατιού και κρέατος ως το τέλος του έτους, σύμφωνα με απόφαση του ουκρανικού υπουργικού συμβουλίου που δημοσιεύτηκε σήμερα.

    Βρετανία: Οι ουκρανικές δυνάμεις αμύνονται με επιτυχία κατά των ρωσικών αεροσκαφών

    Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν σημειώσει επιτυχία έναντι των ρωσικών αεροσκαφών, αποτρέποντας πιθανώς τη Ρωσία από το να καταλάβει τον έλεγχο του εναερίου χώρου της χώρας.

    «Οι ουκρανικές εναέριες δυνάμεις άμυνας φαίνεται να έχουν σημειώσει σημαντική επιτυχία κατά των σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών της Ρωσίας, πιθανώς αποτρέποντάς τα από τα να επιτύχουν οποιονδήποτε βαθμό ελέγχου του εναερίου χώρου», αναφέρει στο Twitter το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

    Ρωσία: Επίθεση τον Μάρτιο στο Ντονμπάς ετοίμαζε το Κίεβο

    Άκρως απόρρητα έγγραφα αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας ετοιμαζόταν να εξαπολύσει επίθεση μέσα στον Μάρτιο εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στην περιοχή του Ντονμπάς -όπως είναι γνωστή η ανατολική περιοχή της χώρας- ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

    Τσερνόμπιλ: Διακόπηκε η μετάδοση δεδομένων από τα συστήματα εξ αποστάσεως ελέγχου

    Τα συστήματα που επιτρέπουν την εξ αποστάσεως παρακολούθηση των πυρηνικών υλικών στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία έχουν πάψει να μεταδίδουν δεδομένα στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), όπως ανακοίνωσε ο θεσμός χθες Τρίτη.

    Οι πρώτοι άμαχοι έφθασαν «με ασφάλεια»

    Οι πρώτοι άμαχοι που απομακρύνθηκαν μέσω των λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων από την Σούμι, 350 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κιέβου, έφθασαν «με ασφάλεια» σε κεντρική περιοχή της χώρας, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ουκρανικής προεδρίας.

    «Καλή είδηση, οι άμαχοι απομακρύνθηκαν από τη Σούμι. Η πρώτη οχηματοπομπή 22 λεωφορείων έφθασε στην (πόλη) Πολτάβα», νοτιοανατολικά του Κιέβου, ενημέρωσε ο Κιρίλο Τιμοσένκο μέσω Telegram.

    «1.100 ξένοι φοιτητές θα συνεχίσουν σιδηροδρομικώς προς τη Λβιβ. Επί του παρόντος όλοι είναι ασφαλείς, τους μοιράστηκαν τρόφιμα», συνέχισε.

    Μια δεύτερη οχηματοπομπή, αποτελούμενη από 39 λεωφορεία με άμαχους, ήταν καθ’ οδόν και «βρίσκεται ήδη στην περιφέρεια» της πόλης αυτής, συνέχισε. «Πρόκειται για παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους, ξένους φοιτητές». Μπορούν «να μείνουν στην Πολτάβα ή να συνεχίσουν προς τη Λβιβ», δυτικά, έγραψε.

    «Είμαι ευτυχής που το έργο της ομάδας εκκένωσης ως αυτό το στάδιο εκτυλίχθηκε με μεγάλη επιτυχία. Ευχαριστώ τον λαό της Σούμι που πολέμησε γενναία τον εχθρό για 13 ημέρες», συμπλήρωσε.

    Ο ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οργάνωσαν χθες Τρίτη το πρωί ανθρωπιστικό διάδρομο για την απομάκρυνση αμάχων από τη Σούμι, πόλη 250.000 και πλέον κατοίκων κοντά στα ρωσικά σύνορα, θέατρο σφοδρών μαχών εδώ και μέρες.

    Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεσμεύτηκε με επιστολή του στον Ερυθρό Σταυρό να σεβαστεί τον ανθρωπιστικό διάδρομο για την απομάκρυνση των αμάχων χθες, διατάσσοντας κατάπαυση του πυρός από τις 09:00 ως τις 21:00 (τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας).

    Τουλάχιστον 21 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας σε ρωσικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον συνοικίας της Σούμι, κατά τις ουκρανικές αρχές.



    ΣΧΟΛΙΑ